Activiteiten

December

Foto: Tsjaikovsky

Woensdag 2 december, auditorium 20.00 uur

Luisterlezing door Saskia Törnqvist

Musicologe Saskia Törnqvist geeft toelichting op de Russische muziekgeschiedenis, waarbij de accenten worden bepaald door de seizoensprogrammering. Deze luisterlezing staat in het teken van Tsjaikovsky.

Zaterdag 5 december, auditorium 14.00 uur

Waarom is de Russische kerst zo laat?

Aartspriester Sergei Ovsiannikov van de Russisch-Orthodoxe Kerk Heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam vertelt het verhaal van de Russische kalender en de bijbehorende vieringen.

Zondag 6 december

In verband met een speciaal kerstconcert op 20 december, vervalt het concert op deze eerste zondag van de maand.

Woensdag 9 december, auditorium 20.00 uur

De Russische literatuur in anderhalf uur: Svoboda & volnost

Het verhaal van twee eeuwen Russische literatuur wordt verteld tegen de achtergrond van het jaar 1917, met film van Jevgeni Bauer (De revolutionair, 1917) en muziek van Sergej Prokofjev (Eerste 'klassieke' symfonie, 1917, en Semero ich (They are seven, Zeven zijn zij, 1917). Arie van der Ent (uitgever en vertaler Russisch) loopt op zevenmijlslaarzen door de Russische literatuur, in anderhalf uur, met als ankerpunten Jaroslavna's klacht, uit de Middeleeuwen, en Anna Achmatova's Requiem, uit het midden van de twintigste eeuw.

Foto: Marie Cornélie

Zaterdag 12 december, auditorium 14.00 uur

Hofdame Marie Cornélie, gravin van Wassenaer Obdam

Thera Coppens (auteur) vertelt over Marie Cornélie en haar reis naar het hof van St.-Petersburg 1824-1825. Het boek van Coppens over Marie Cornélie geeft een goed inzicht op verbijsterende, wrede en vaak ontroerende momenten uit het particuliere leven van de Romanovs, de Oranjes en de Van Wassenaers.

Woensdag 16 december, kerkzaal 20.00 uur*

Tchaikovsky Romances

In 2008 verscheen de cd Tchaikovsky Romances van Christianne Stotijn en Julius Drake. In Trouw omschreven als een bijzondere verzameling ‘Russische parels’. Het is ons een groot genoegen dat deze gepassioneerde liedzangeres en pianovirtuoos dit prachtige repertoire in de Hermitage Amsterdam ten gehore brengen.

* Voor dit concert geldt een toeslag van € 7, 50 (geen kortingen mogelijk). Alleen op de dag van het concert kunt u het toeslagkaartje aan de kassa van de Hermitage Amsterdam aanschaffen. Aanmelding alleen via programmering@hermitage.nl.

Foto: Julius Drake & Christianne Stotijn (rechts)

Zaterdag 19 december, auditorium 14.00 uur

Een veelkleurig en onalledaags verpleeghuis

Carina van Aartsen is journaliste en schrijft over gezondheidszorg. Ze zal het verhaal van de mensen van de Amstelhof vertellen; over sherry, krakers en personeelstekorten.

Zondag 20 december, kerkzaal 14.00 uur

Kerstconcert

Kamerkoor Oktoich, onder leiding van Aliona Ovsiannikova en het mannen-ensemble dat deel uitmaakt van het koor van de Russisch-orthodoxe kathedraal te Londen, onder leiding van Jevgeni Toegarinov brengen gezangen en liederen uit de Advent- en Kersttijd ten gehore.

Foto: Oktoich

Woensdag 23 december, auditorium 20.00 uur

Tzirk & Nova van Dijk

Vertoning van de documentairefilm Tzirk met toelichting door de maker Nova van Dijk.

Tzirk is een intiem portret van een Russisch gezin dat zich staande probeert te houden in een klein reizend circus, door hun dochter voor te bereiden op het leven als circusartiest.

www.tzirk.filmacademie.nl

Foto: Tzirk

Zaterdag 26 december

In verband met de kerstviering is er geen lezing.

Zondag 27 december, kerkzaal 14.00 uur

Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor

Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor bestaat sinds 1993 en telt 25 leden. Het staat onder de deskundige leiding van Sergé Latychev. Het repertoire bestaat uit liturgische muziek uit de traditie van de Russisch-orthodoxe Kerk en volksliederen uit Rusland en de Oekraïne.

Foto: Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor

White Nights

Tijdens de kerstvakantie zijn er in de Hermitage Amsterdam kostuums te zien op de begane grond Herenvleugel, die gemaakt zijn door tweedejaars studenten van de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. Tijdens een kostuumproject hebben zij zich laten inspireren door de tentoonstelling Aan het Russische hof in de Hermitage Amsterdam.

Woensdag 30 december, kerkzaal 20.00 uur

Trio Papyan

De laatste dagen van het oude jaar worden bejubeld in de muziek door het Trio Papyan, bestaande uit Nare Papyan, Elena Vyaznikova en Steve Kramer.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.