Activiteiten

Oktober 2009

Van Prokofiev tot Diaghilev, voor liefhebbers van paddenstoelen, architectuur en Russisch-orthodoxe kerkmuziek; de maand oktober biedt voor elk wat wils!

Zaterdag 3 oktober, auditorium 14.00 uur

Wuivende waaiers, de historie en het gebruik van de waaiers aan het Russische hof door kunsthistorica Jannie Polak.

Zondag 4 oktober, kerkzaal 14.00 uur

Kamerkoor Oktoich brengt een bloemlezing uit duizend jaar Russisch-orthodoxe koormuziek, van eenstemmig tot hedendaagse polyfonie (o.a. Tsjesnokov, Sviridov, Stravinsky, Schnittke, Martynov).

Woensdag 7 oktober, auditorium 20.00 uur

Passie voor de Hermitage, Metamorfose

De laatste aflevering van de gelauwerde serie Passie voor de Hermitage van Aliona van der Horst toont de verhalen achter de objecten die in de tentoonstelling Aan het Russische hof te zien zijn (Avro 2009).

Zaterdag 10 oktober, auditorium 14.00 uur Russische serie

In de Russische serie, onderdeel van de lezingenreeks op zaterdag, vertelt conservator Jelena Etsina uit de Hermitage St.-Petersburg over de ‘Residentie van Russische keizers’. De lezing is Engelstalig.

Woensdag 14 oktober, auditorium 20.00 uur

Oorlog en vrede – Leven en lot

In samenwerking met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam

Er zijn vele pogingen gedaan Tolstojs Oorlog en vrede te evenaren. Wie het dichtst in de buurt komt is Vasili Grossman in zijn magnum opus Leven en lot, aldus Arthur Langeveld (NRC 24-10-2008).

Beide boeken worden door kenners en bewonderaars besproken en in de historische context geplaatst. Aan het woord komen Yolanda Bloemen, Pieter Steinz, Jacq Vogelaar (o.v.), Marjoleine de Vos, Emmanuel Waegemans (o.v.) en Arie van der Ent, die de avond presenteert. Hans Croiset draagt uit beide boeken een fragment voor.

Zaterdag 17 oktober, auditorium 14.00 uur

Lezing over het boek Vals plat in de Oeral door Sjoerd Keulen. Drie jonge historici maakten in 2007 een reis door Oost-Europa en Rusland, op zoek naar de oostgrens van Europa. Van Oeljanovsk, de geboortestad van Lenin, tot Minsk – waar zij fluisterend over vooruitgang en democratie spraken met studenten – en verder over de Oeral naar de uiterste oostpunt van het Euraziatische continent aan de grens van Japan; het Russische eiland Sachalin.

Woensdag 21 oktober, kerkzaal 20.00 uur

Pianoconcert door Evelina Vorontsova

Evelina Vorontsova is een geboren pianiste uit Rusland. Haar romantische manier van spelen, het bijzondere toucher, de eerlijke interpretatie en het brede repertoire heeft zij mede te danken aan de sterke traditie van de Russische school en aan haar studie en werkervaring in West-Europa.

Pjotr TsjaikovskiDumka opus. 59
De seizoenen opus 37 b: Februari, maart, april, juni, oktober, december
Serge. ProkofievSonata nr. 8 opus 84 B mineur

Zaterdag 24 oktober, auditorium 14.00 uur

Sergej Diaghilev, een leven voor de kunst. Auteur Sjeng Scheijen (slavist en specialist Russische kunst negentiende/vroege twintigste eeuw) vertelt over zijn promotieonderzoek naar het leven van Sergej Diaghilev, de legendarische Rus die in 1909 de vermaarde Ballets Russes heeft opgericht.

Zondag 25 oktober, kerkzaal 14.00 uur

Het geplande concert van het Hemony Ensemble is helaas komen te vervallen.

Speciaal voor de Hermitage Amsterdam brengen Eleonore Pameijer (fluitiste) en Ekatarina Leventhal (harpiste en zangeres) een Joods/Christelijk programma.

Woensdag 28 oktober, auditorium 20.00 uur

Naar het Russische bos! Met onder andere Peter d’Hamecourt en Johannes van Dam

Voor Russen zijn paddenstoelen en het leven op de datsja’s onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze avond staat geheel in het teken van dit bijzondere bosvoedsel, met verhalen over paddenstoelen, het leven van de datsjniks en met een paddenstoelenproeverij.

Zaterdag 31 oktober, auditorium 14.00 uur

Hollands classicisme verenigd met hypermoderne architectuur. Architect Hans van Heeswijk vertelt over de ingrijpende verbouwing en de metamorfose van verpleeghuis tot Hermitage Amsterdam.

Zaterdag 31 oktober / zondag 1 november, kerkzaal 14.00 uur

Oktober Revolutie

De Suite presenteert in samenwerking met het Grachtenfestival Oktober Revolutie. In twee dagen worden er 6 miniconcerten gegeven met eigentijdse kamermuziek. Ralph van Raat presenteert het programma dat beide dagen van 14.00 tot 17.00 uur in de Kerkzaal te bezoeken is. Kaarten zijn te koop via de website van het grachtenfestival en AUB ticketservice en kosten € 10,– per dag of € 17,50 voor een passe-partout voor alle concerten.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.