Activiteiten

September 2009

Een feestelijk begin van het nieuwe seizoen, met iedere woensdagavond Russische klanken. Er zijn concerten, maar ook een luisterlezing en een workshop Russische liederen, en de bijzondere film Russian Ark wordt vertoond. Op zaterdagmiddagen zijn er lezingen over de tentoonstelling, de Russische geschiedenis en het ontwerp van de Hermitage Amsterdam. In de kerkzaal is een speciaal liturgisch muziekprogramma samengesteld op zondagmiddag.

Woensdag 2 september, kerkzaal 20.00 uur

Dansen op de piano door Helena Basilova

Wegens omstandigheden hebben “the Soloists of Catherine the Great” verstek moeten laten gaan. In plaats daarvan speelt pianiste Helena Basilova in de Kerkzaal:

J.S. Bach: Franse Suite nr 1 BWV 812: Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I, Menuet II, Gigue

F. Schubert: 2 Impromptus op 142: nr. 1 Allegro Moderato f-klein, nr 2 Allegretto As-groot

S.Prokofiev: 5 delen uit het ballet Assepoester: Gavotte, Zomer fee, Herfst fee, Winter fee, Adagio

© 2007 Marco Borggreve

Zaterdag 5 september, auditorium 14.00 uur

Aan het Russische hof door Marlies Kleiterp, hoofd tentoonstellingen Hermitage Amsterdam, over het verhaal van de tentoonstelling.

Zondag 6 september, kerkzaal 14.00 uur

Hoorns Byzantijns Mannenkoor

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor vertolkt Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek in de monastieke stijl onder leiding van Grigori Sergei Sarolea M.A.

Woensdag 9 september, auditorium 20.00 uur

Luisterlezing door Saskia Tornqvist

Musicologe Saskia Tornqvist zal voorafgaand aan speciale concerten in de Hermitage Amsterdam een toelichting geven op de Russische muziekgeschiedenis. Te beginnen met een introductie op het concert van Amsterdam Sinfonietta (23 september): Borodin, Glazoenov en Arenski waren markante figuren in het Russische muziekleven. Als er zoiets bestaat als een ‘Russische Ziel’, hoe manifesteert deze zich dan in hun muziek?

Zaterdag 12 september, auditorium 14.00 uur

Interieurarchitect Evelyne Merkx (Merkx+Girod Architecten) vertelt over het tentoonstellingsontwerp en de bijzondere ingrepen in het interieur van de Hermitage Amsterdam.

Woensdag 16 september, kerkzaal 20.00 uur

Workshop Russische liederen door Tatiana Lina

Actrice en zangeres Tatiana Lina leert u tijdens deze workshop een aantal prachtige meerstemmige Russische liederen. Ervaar het karakter en de schoonheid van de Russische liederen en zing mee. Maximaal 30 deelnemers, aanmelden via seizoensprogramma@hermitage.nl

Zaterdag 19 september, auditorium 14.00 uur Russische serie

In de Russische serie, onderdeel van de lezingenreeks op zaterdag, vertelt een conservator uit de Hermitage St.-Petersburg over zijn specialisme en zijn bijdrage aan de tentoonstelling Aan het Russische hof. Deze lezingen zijn Engelstalig of worden in het Engels vertaald. Spreker nader bekend te maken.

Woensdag 23 september, kerkzaal 20.00 uur

Amsterdam Sinfonietta & de Russische cello (toeslag € 7, 50)

Solisten uit Amsterdam Sinfonietta onder leiding van Candida Thompson brengen drie bijzondere kamermuziekwerken ten gehore, waarin de Russische cello centraal staat.

Anton Arenski (1861-1906) Strijkkwartet nr. 2 opus 35 in A (1894)
Voor viool, altviool en 2 celli

Alexander Borodin (1833-1887) Grand Trio in G (1856-1865)
Voor 2 violen en cello

Pauze

Alexander Glazoenov (1865-1936) Strijkkwintet in A opus 39 (1891/1892)
Voor 2 violen, altviool en 2 celli

Zaterdag 26 september, auditorium 14.00 uur

Michel Didier, kunsthistoricus en auteur De ridder en de grootvorstin, over het leven van Willem II en Anna Paulowna.

Zondag 27 september, kerkzaal 14.00

Het Russisch kamerkoor onder leiding van Anna Azernikova

Het repertoire van het Russisch kamerkoor is gevarieerd: het omvat klassieke stukken uit de Russische liturgie op muziek van negentiende en twintigste eeuwse componisten (Archangelski, Tsjajkovski, Bortnianski) naast onbekende koorwerken op gedichten van Lermontov en Poesjkin van Russische componisten uit de 20e eeuw, zoals Sjtsjedrin, Sjebalin, Sviridov en Kalinnikov.

Woensdag 30 september, auditorium 20.00 uur (96 minuten)

Russian Ark (2002), film van Alexander Sokurov

Unieke film waarbij de toeschouwer in één ononderbroken opname een reis door maar liefst drie eeuwen Russische geschiedenis ervaart. Sokurov neemt u mee door 33 zalen van een van de grootste en beroemdste musea ter wereld, de Hermitage in St.-Petersburg. Een onzichtbare commentator (Sokurov zelf) en een Franse markies ontmoeten gaandeweg historische figuren als Catharina de Grote en tsaar Nicolaas II.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.