Programma Witte Nacht 2009

Tijdens het openingsweekend van de Hermitage Amsterdam wordt het nooit écht donker. Van zaterdagochtend 20 juni 10.00 tot zondagavond 21 juni 17.00 uur is de Hermitage Amsterdam doorlopend toegankelijk voor museumliefhebbers en geïnteresseerde Amsterdammers. U kunt uren dwalen door de tentoonstelling en er zijn het gehele weekeinde workshops, feestelijke optredens en concerten. Bezoek het studiecentrum of een van de museumwinkels, geniet van de binnentuin onder de sterrenhemel of kom even binnen in Café-restaurant Neva. Beleef het mee tijdens het openingsweekend van de Hermitage Amsterdam.

Alle activiteiten tijdens de Witte Nacht zijn gratis toegankelijk voor tentoonstellingsbezoekers, met uitzondering van de workshop Dress the Empress.

Workshop Dress the Empress

Op zaterdag 20 en zondag 21 juni zijn er workshops in de Hermitage voor Kinderen. Deze workshops zijn voor alle leeftijden en starten ieder uur tussen 12.00 en 16.00 uur. De workshop start met een korte rondleiding door de tentoonstelling, waarna iedereen aan de slag gaat met het vormgeven van een aankleedpop in de stijl van de Russische hofpersonages. De informatiebalie in de entreefoyer is het verzamelpunt. Deelname op vertoon van workshopticket, verkrijgbaar aan de kassa van de Hermitage Amsterdam.

Kosten€ 8,– (vaste prijs voor alle leeftijden, exclusief toegangsprijs tentoonstelling)
Starttijden12.00 / 13.00 / 14.00 / 15.00 uur
Aanmeldingop de dag zelf aan de kassa van de Hermitage Amsterdam

Verhaal op zaal

Bekende en onbekende vrienden van de Hermitage Amsterdam zullen tijdens het openingsweekend een verhaal op zaal houden over bijzondere objecten uit de tentoonstelling. Luister naar de persoonlijke toelichtingen op de hoogtepunten van de tentoonstelling van bijvoorbeeld burgemeester Job Cohen, journalist Alexander Münninghoff, auteur Rascha Peper en Stadsverteller Karel Baracs.

Muziek, dans en meer…

Slavuj

Slavuj zingt onder leiding van Ivo Boswijk volksliederen uit het Slavische taalgebied. Het koor bestaat uit 22 krachtige stemmen. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt.

Zaterdag 20 juni, 12.00 / 14.00 / 16.00 uur
Ca. 30 minuten
Locatie kerkzaal

Amsterdam Chamber Theatre - Voorstelling De Zigeuners van Aleksandr Poesjkin

Deze kleurrijke voorstelling laat de toeschouwer op speelse wijze kennismaken met het beroemde toneelstuk in verzen (in de Nederlandse vertaling) van Poesjkin, een romanticus met een scherpe, soms ironische, kijk op het leven en de liefde. De actrices spelen alle karakters in het verhaal, met gebruik van rekwisieten- en kostuumwisselingen. Spel en zang: Frouke Flieringa (Nederland) en Tatiana Kouzovkina (Rusland).

Zaterdag 20 juni, 13.00 / 15.00 uur
Ca. 30 minuten
Locatie kerkzaal

4tuoze matroze aan het Russische hof

Een hilarische, maar ook emotionele voorstelling van de 4tuoze matroze aan het hof van de tsaar. Geïnspireerd door het Rusland van de negentiende eeuw is onder regie van Dick Hauser een bijzondere voorstelling gemaakt voor de Witte Nacht. Van de ontluistering van een wereldleider tot Sjostakovitsj en van een korte lezing over Russische humor tot het ultieme Tsarina Catharina-lied: alle facetten passeren de revue.

Zang en voordracht: Cees Koldijk, contrabas: Titus van der Bragt, accordeon en piano: Jina Sumedi, viool: Julia en Rosanna Philippens, regie: Dick Hauser

Zaterdag 20 juni, 18.00 / 22.00 / 24.00 uur
Zondag 21 juni, 14.00 / 16.00 uur
Ca. 30 minuten
Locatie auditorium

Flageolettes

Simone en Femke Flageolettes geven geheel op eigen wijze kleur aan de Russische zomer. Zij spelen interpretaties van bekende en minder bekende Russische melodieën op viool en accordeon op steeds verschillende locaties van de Hermitage Amsterdam.

Zaterdag 20 juni, 19.00 – 20.00 uur Zondag 21 juni: vanaf 08.00 uur wakker worden met de Flageolettes

Anna Karenina, een dansdemonstratie & workshop

Anna Karenina is een monumentale negentiende-eeuwse roman vol drama en romantiek, en wordt met recht een waar meesterwerk genoemd. Nadat het verhaal van het boek ook als film, balletvoorstelling en toneelstuk is verschenen zullen Peter Bosveld & Euvgenia Parakhina (Dancing With The Stars) het nu als een dansshow gaan opvoeren. Uiteraard in de bijpassende Russische kostuums en ook aan de nodige drama en romantiek zal het niet ontbreken. Aansluitend geven zij een workshop in de balzaal van het Russische Hof. Danservaring niet vereist!

Zaterdag 20 juni, 20.00 / 22.00 uur
Ca. 40 minuten
Locatie kerkzaal

Sergei Dreznin pianorecital en Maria Gortsevkaya (mezzo sopraan)

*Tsjaikovski: delen uit De Seizoenen en Dumka
*Glinka: Variaties op De Nachtegaal en The Valley, Nocturne Parting
*Rachmaninov: selectie van stukken
*Skrjabin: mazurka’s en Sonate nr. 4
*Improvisaties op populaire muziek uit de negentiende eeuw volgens de traditie van de ‘Salons artistiques’ uit die tijd

Zaterdag 20 juni, 21.00 / 23.00 uur
Ca. 45 minuten
Locatie kerkzaal

De Silent Disco van 433fm met Russische vibes

Voor alle nachtvlinders in de Hermitage verzorgt de Silent Disco-deejay de beats tijdens de Witte Nacht aan de Amstel. Hij neemt het publiek mee in zijn radioshow.

De toeschouwers en deelnemers maken dit Russisch getinte feest compleet!

Locatie auditorium tussen 01.00 en 05.00 uur
www.433fm.com/

Hermitagekoor Zaandam onder leiding van Sergé Latychev

Ruim dertig zangers zingen Russisch-orthodoxe liturgische muziek, maar ook Russische volksliederen staan op hun repertoire.

Zondag 21 juni, 10.00 / 12.00 uur
Ca. 30 minuten
Locatie kerkzaal

Rusalki

Deze vier Russische zeemeerminnen (Rusalki) zijn samengekomen om te zingen over passie, dood, liefde en verlangen, de ontberingen van vrouwen in het oude Rusland en de avonturen van de zigeuners. Het vocale kwartet wordt gevormd door Tatiana Kouzovkina, Frouke Flieringa, Saskia Jelsma en Peppina mac Ruairi.

Zondag 21 juni, 11.00 / 13.00 uur
Ca. 30 minuten
Locatie kerkzaal

Filmvertoning Russian Ark (2002) van Alexander Sokurov

Unieke film waarbij de toeschouwer in één ononderbroken opname een reis door maar liefst drie eeuwen Russische geschiedenis ervaart. Sokurov neemt u mee door 33 zalen van een van de grootste en beroemdste musea ter wereld, de Hermitage in St.-Petersburg. Een onzichtbare commentator (Sokurov zelf) en een Franse markies ontmoeten gaandeweg historische figuren als Catharina de Grote en tsaar Nicolaas II.

Zaterdag 20 juni, 13.00 uur, 96 minuten
Locatie auditorium.
Russisch gesproken.
Nederlandse ondertiteling.

Informatie

Openingstijden:

Ma t/ m zat 10:00 – 01:00 uur
Zo 10:00-18:00 uur

Voor reserveringen:

Tel. 020-5307 483
reservering@neva.nl

Contact gegevens:

Nieuwe Keizersgracht 1
1018 DR Amsterdam
info@neva.nl

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.