Activiteiten - Zomergasten

Grachtenfestival, 15–23 augustus 2009

Het Grachtenfestival kent in 2009 vele Russische accenten. De Hermitage Amsterdam vormt dit jaar dan ook dé plek bij uitstek als festivalhart. Voor kaartverkoop (start 1 juli) en het volledige programma zie www.grachtenfestival.nl. Vanaf 15 augustus is er een speciale Festivalkassa in de Hermitage Amsterdam.

Muziektheater Svadebka! De Dorpsbruiloft

Het Grachtenfestival opent op 15 augustus met Svadebka! De Dorpsbruiloft, een voorstelling rond werken van Igor Stravinsky: Les noces, L’histoire du soldat en Scherzo à la russe. De binnentuin van de Hermitage Amsterdam vormt het decor voor dit volksfeest met klinkende rituelen van het Russische platteland. Het publiek, in de rol van bruiloftsgasten, kijkt, luistert, eet en drinkt. De versie van Les noces die wordt uitgevoerd, is een wereldpremière. De erven Stravinsky gaven hun goedkeuring voor een bewerking door Theo Verbey van de door Stravinsky nooit voltooide instrumentatie uit 1919, een bijzonder bewijs van groot vertrouwen in de kwaliteit van deze Nederlandse componist. In L’histoire du soldat fungeert voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo als verteller. Scherzo à la russe wordt in een nieuwe bewerking van Louis Andriessen gespeeld, bij wijze van ouverture.

Met: Cappella Amsterdam en Michiel Weidner en Françoise Rivalland, cimbalon; Dirk Luijmes, harmonium; Peppie Wiersma, slagwerk; Heleen Hulst, viool; Rozemarie Heggen, contrabas; Ivar Berix, klarinet; Alban Wesly, fagot; Peter Masseurs, trompet; Koen Kaptijn, trombone.

Verteller L’histoire du soldat: Hans van Mierlo, minister van Staat

Regie: Marc Pantus

Svadebka! De Dorpsbruiloft is een co-productie met Stichting De Dorpsbruiloft, van slagwerkster en initiatiefneemster van het project Peppie Wiersma en zakelijk leider Rob van Heck.

Zaterdag 15, zondag 16 en dinsdag 18 augustus, 19.00 – 20.30 uur

Aansluitend ‘boeren’bruiloftsmaal, 20.30 – 21.30 uur

Toegang € 37,50 (incl. maal)

Russians-in-residence

In Nederland spelen veel Russische musici in symfonieorkesten, in ensembles en als solist. Hoe zijn ze hier gekomen, wat is hun passie, wat zijn hun verborgen talenten?

Een serie concerten, elke dag in de kerkzaal van de Hermitage, met de mooiste muziek en verhalen over vroeger en verre reizen. Met interviews door Radio 4-presentator en Grachtenfestivalprogrammeur Hans Haffmans rondom de samovar. De gesprekken worden gevoerd in het Nederlands, Engels en Russisch. Er wordt gezorgd voor vertaling! Toegang € 12,50 (inclusief thee).

Maandag 17 augustus, 15.00 – 16.00 uur

Aansluitend samovargesprek, 16.10 – 16.45 uur

Soliste en concertmeester van het Nederlands Philharmonisch Orkest Olga Martinova, met echtgenoot en vermaard pianist Jean-Bernard Pommier en het Atrium Quartet

* o.a. Chausson – Concert voor viool, strijkkwartet en piano in D, opus 21

Dinsdag 18 augustus, 15.00 – 16.00 uur

Aansluitend samovargesprek, 16.10 – 16.45 uur

Het Atrium Quartet, een jong strijkkwartet uit St.-Petersburg, in een samenwerking met de Nederlands-Russische pianiste Daria van den Bercken

* Sjostakovitsj – Pianokwintet in g, opus 57
* modern Russisch werk
* Stravinsky – strijkkwartetten

Woensdag 19 augustus, 15.00 – 16.00 uur

Aansluitend samovargesprek, 16.10 – 16.45 uur

Wereldberoemd violist Mark Lubotsky in een trio met Geoffrey Madge, piano en Olga Dovbush, cello

* Beethoven – Pianotrio in c, opus 1 nr. 3
* Mozart – vioolsonate en/of Beethoven – sonate

Donderdag 20 augustus, 15.00 – 16.00 uur

Aansluitend samovargesprek, 16.10 – 16.45 uur

Alexei Ogrintchouk, eertijds de jongste eerste hoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Deze positie bekleedt hij nu bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij speelt met het Lendvai String Trio.

* Mozart – Hobokwartet in F, KV 370
* Britten – Phantasie voor hobo en strijktrio, opus 2
* Haydn – Divertissement voor hobo en strijktrio in Bes, Hob.II: B4

Vrijdag 21 augustus, 15.00 – 16.00 uur

Aansluitend samovargesprek, 16.10 – 16.45 uur

Pianiste Mila Baslawskaja en cellist Dmitri Ferschtman, voormalig aanvoerder van het Radio Filharmonisch Orkest, groot pleitbezorgers van de Russische muziek

* Russische romances bewerkt voor cello en piano van Glinka, Tsjaikovski en Rachmaninov

Zaterdag 22 augustus, 15.00 – 16.00 uur

Aansluitend samovargesprek, 16.10 – 16.45 uur

Violist Igor Gruppman, concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Vesna Gruppman, altviool/viool en pianist n.n.b.

* o.a. Martinů – drie madrigalen voor viool en altviool

Russisch Recital

Woensdag 19 augustus, 20.00 – 21.00 uur, locatie kerkzaal

De jonge Russische sopraan en veelvuldig prijswinnares Julia Novikova en pianiste Elena Nogaeva in een Russisch liedrecital.

Toegang € 10,–

Lopend Vuurtje

Dinsdag 18 augustus, 11.00 – 12.00 uur

Een muzikale ontdekkingstocht in de openbare ruimten van de Hermitage, uitgevoerd door de leden van Ensemble J.O.N.G!, talentvolle studenten van meestertrompettist André Heuvelman en sterslagwerker Peter Prommel.

Met o.a. werken van Stravinsky en Reich.

Toegang gratis

Uitmarkt, 28–30 augustus 2009

De organisatie van de Uitmarkt heeft de Hermitage Amsterdam gekozen als een belangrijke locatie van de Uitmarkt 2009 die in het centrum van Amsterdam plaatsvindt. In het auditorium worden moderne dansvoorstellingen opgevoerd en in de kerkzaal worden klassieke concerten gegeven. Alle optredens en concerten zijn gratis toegankelijk. Tijdens de Uitmarkt-activiteiten in de Hermitage is de tentoonstelling geopend voor regulier museumbezoek. Voor het actuele programma zie www.uitmarkt.nl.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.