Activiteiten

Augustus 2010

zondag 1 augustus 14.00 uur, binnentuin

Oor leest voor!

Afgelopen januari voltooide uitgeverij Van Oorschot de compleet nieuwe vertaling van de verzamelde verhalen van Anton Pavlovitsj TSJECHOV (1860-1904): 3000 bladzijden in vijf delen dundruk. En omdat TSJECHOV volgens hem de grootste der Russische grootmeesters is, hebben wij uitgever Wouter van Oorschot bereid gevonden om gedurende drie middagen gratis en voor niets vanaf 14.00 één uur uit TSJECHOVS werk voor te lezen in de binnentuin. Zonneschijn is geen vereiste, maar bij regen komt dit programma onderdeel te vervallen!

Verhaal op zaal

Woensdag 4, zaterdag 7 en zondag 8 augustus, 11.00 uur, Herenvleugel

Professionele rondleiders van de Hermitage Amsterdam geven toelichting op zaal bij topstukken.

Muziek

Woensdag 11, zaterdag 14 en zondag 15 augustus, 13.30 uur, diverse locaties

Flageolettes

Het is pas een zomerfeest als de Flageolettes zijn geweest! Simone en Femke Flageolettes spelen op geheel eigenwijze interpretaties van bekende en minder bekende Russische melodieën op viool en accordeon. Speciaal voor deze tentoonstelling brengen zij ook Franse chansons ten gehore! De Flageolettes spelen overal door het museum.

Grachtenfestival

Woensdag 18 augustus, 20.00 uur, kerkzaal

Aparte kaartverkoop vanaf 1 juli; in de Hermitage Amsterdam worden geen kaarten verkocht voor dit concert.

Na het succes van vorig jaar is de Hermitage Amsterdam opnieuw één van de bijzondere locaties van het jaarlijkse Grachtenfestival. De musici hebben zich bij het samenstellen van hun concertprogramma laten inspireren door topstukken uit de tentoonstelling Matisse tot Malevich.

Het Grachtenfestival vindt plaats van 14 tot en met 22 augustus 2010. Voor meer informatie & kaartverkoop www.grachtenfestival.nl

Talent

Woensdag 18, zaterdag 21 en zondag 22 augustus, 13.00-16.00 uur, kerkzaal

Deze week zijn jonge, getalenteerde pianostudenten van Nederlandse conservatoria te gast. Geheel in lijn van de inspiratie van de Pioniers van de moderne kunst zullen zij u verrassen met de klanken van Debussy, Satie en anderen. In een open ambiance in de kerkzaal, geen formele concertopstelling, maar een ‘toevallige’ muzikale ontmoeting.

Documentaire

Woensdag 25, zaterdag 28 en zondag 29 augustus, 14.00 uur, auditorium

Van Moskou tot Magadan

Rusland is een feest voor de verveelde geest, aldus schrijver en journalist Jelle Brandt Corstius. Tijdens zijn reizen van Moskou tot Magadan komt hij dan ook bijzondere mensen tegen, in vaak absurde situaties. Elke dag zijn er meerdere afleveringen te zien van dit succesvolle VPRO-programma, waarin een informatief beeld wordt geschetst van het hedendaagse leven van de Russen.

Woensdag 25, 14.00 - 16.15 uur aflevering 1, 2 en 3, auditorium

Aflevering 1: Het recht van de sterkste

In deze aflevering bezoekt Jelle Brandt Corstius het Altai gebergte. Bij het afgelegen dorp Korgon valt er regelmatig ruimteafval uit de lucht. Soms zelfs op huizen. De bewoners ondergaan het gelaten, en de verantwoordelijke instanties laten niks van zich horen. Verder bezoekt Jelle een Sjamaan die hem op traditionele wijze van zijn koude voeten af moet helpen.

Aflevering 2: De lange arm van Rusland

Elk jaar op 29 september viert Abchazië de onafhankelijkheid van Georgië, verkregen na de bloedige oorlog begin jaren '90. Dit keer is het feest nog uitbundiger vanwege de erkenning als onafhankelijke staat door Rusland. Maar wat is het belang van Rusland? Verder bezoekt Jelle de datsja van Josef Stalin.

Aflevering 3: Het land der blinden

De president van Kalmukkië Illumzhinov is tevens de voorzitter van Fide, de Internationale schaakbond. Schaken is zijn passie. En dus moet iedereen in deze door armoede en corruptie geteisterde republiek iedereen leren schaken. Verder het aangrijpende verhaal van Nina die in Moskou mishandeld werd door twee skinheads.

zaterdag 28, 14.00 - 15.30 uur aflevering 4 en 5 , auditorium

Aflevering 4: Vergeten Verleden

Jelle overnacht bij -25°c in de overblijfselen van een Russische Goelag, een kamp voor dwangarbeiders. Hij ontmoet een oud echtpaar dat de Goelagterreur heeft overleefd, en bezoekt een school in Magadan waar de kinderen leren hoe ze een automatisch wapen in- en uit elkaar moeten zetten...

Aflevering 5: Siberische Belofte

Het Siberische stadje Khanti Mansiysk is schatrijk geworden door de vondst van olie. Terwijl rond het historische marktplein grote wolkenkrabbers verrijzen, lopen in andere delen van Rusland de dorpen leeg omdat de bewoners op zoek gaan naar betere perspectieven. Jelle bezoekt zo'n dorp en praat met de laatste achtergebleven bewoners.

zondag 29 augustus, 14.00 - 15.30 uur aflevering 6 en 7 , auditorium

Aflevering 6: Bergen van geweld

Het rommelt in de Kaukasus. In dit berggebied wonen trotse, vechtlustige mensen, die desondanks tot de meest gastvrije volkeren van Rusland behoren. Hun hele geschiedenis is echter gebrandmerkt door geweld. Terroristische aanslagen komen dagelijks voor, net als ontvoeringen. Zelfs de liefde is gewelddadig: toekomstige bruiden worden er geschaakt. Jelle bezoekt nabestaanden van het gijzeldrama in Beslan, spreekt met dissidenten en bruidrovers.

Aflevering 7: Het spoor terug

In Rusland is de (vaak langdurige) treinreis een weerspiegeling van het leven in het klein. Mensen nestelen zich in hun coupé's, halen hun van huis meegekregen lekkernijen tevoorschijn, trekken een fles open en delen alles met hun medereizigers, waar ze ook vandaan komen. Inclusief hun diepste zielenroerselen: 'wat is de zin van het leven? Is de liefde nog wel de moeite waard? Hoe moet het toch verder met Rusland?' Jelle gaat er op zoek naar het antwoord op deze vragen, maar vooral naar die mysterieuze Russische ziel.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.