Activiteiten

Oktober 2010

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs, tenzij anders is vermeld!

Zaterdag 2 oktober, 14 uur auditorium

Alexander, de laatste der Achaemeniden

Alexander de Grote wordt in de Grieks-Romeinse, maar ook nog in de moderne geschiedschrijving vaak voorgesteld als veroveraar zonder weerga. Wouter Henkelman (wetenschappelijk medewerker Faculteit der Letteren, afdeling Oudheid, Vrije Universiteit) belicht in zijn lezing dat in werkelijkheid Alexander en het Perzische Rijk (550–300 v.Chr.) veel nauwer met elkaar verbonden waren dan sommige Alexanderbiografen ons willen doen geloven. Om het Perzische Rijk te kunnen veroveren had Alexander de logistieke en bestuurlijke structuren van het rijk nodig. Die structuren waren vaak honderden jaren oud, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de Persepolis archieven (rond 500 v.Chr.).

Zondag 3 oktober, 14 uur kerkzaal

Six choruses van Sergej Rachmaninov (1873–1943)

Vrouwenkoor Het Breedkoor uit Amsterdam-Noord zingt onder leiding van dirigent Rita Reijmers en wordt begeleid door Willy Ringeling op de Bechsteinvleugel.

Woensdag 6 oktober, 20 uur auditorium

Alexander (2004)

Vertoning van de nu al legendarische film van Oliver Stone over het heroïsche leven van Alexander de Grote. Met onder meer Colin Farrell (Alexander) en Angelina Jolie (Olympias). Duur 175 minuten, Engelstalig, Nederlandse ondertiteling.

Zaterdag 9 oktober, 14 uur auditorium

Alexander: held of God

Tijdens zijn veroveringstocht door Azië ging Alexander zich steeds meer als 'god' gedragen. In de lezing van Fik Meijer staat de vraag centraal hoe hij tot deze opvatting is gekomen en hoe hij anderen heeft geïnspireerd zijn voorbeeld te volgen.

Woensdag 13 oktober, 20 uur Poesjkin (lezingenzaal)

Huis-, tuin- en keuken-Russisch

Docent en native speaker Natalia Iancheeva geeft een proefles huis-, tuin- en keuken- Russisch. Voor iedereen die overweegt met een cursus Russische taal en cultuur te beginnen. Aanmelden via programmering@hermitage.nl, maximaal 25 deelnemers.

Zaterdag 16 oktober, 14 uur auditorium

Alexanders Erfenis

Lezing door conservator Geralda Jurriaans-Helle, samensteller van de tentoonstelling Alexanders Erfenis in het Allard Pierson Museum. De tentoonstelling is gewijd aan de erfenis van Alexander de Grote (356–323 v.Chr.), een van de grootste veroveraars uit de wereldgeschiedenis. Maar wat is er nu eigenlijk overgebleven van zijn wereldrijk? Wat is de erfenis van Alexander?

Woensdag 20 oktober, 20 uur auditorium

In the footsteps of Alexander the Great
Son of god

Vertoning van het eerste deel van de BBC-documentaire van Michael Wood over Alexanders mars van Griekenland tot India. Duur ca. twee uur, Engelstalig, Engelse ondertiteling.

Zaterdag 23 oktober, 14 uur auditorium

Arabische Alexandertraditie

Faustina Doufikar-Aerts publiceerde het boek Alexander Magnus Arabicus, een overzicht van de geschiedenis, verhalen en legenden over Alexander de Grote in de Arabische literatuur. Tijdens haar lezing vertelt zij over zeven eeuwen Arabische Alexandertraditie: van Pseudo-Callisthenes tot Suri.

Woensdag 27 oktober, 20 uur kerkzaal

Ruysdael kwartet

Het Ruysdael kwartet is gegrepen door de Russen. In het bijzonder door de componisten Tsjaikovski en Prokofiev, elk als toonbeeld van zijn eigen Russische componistengeneratie. Daarnaast wordt de intrigerende band tussen Sergej Prokofiev en zijn kleinzoon Gabriel belicht. Opgegroeid in Londen ontwikkelde ook Gabriel zich tot een eigentijdse muzikant en componist pur sang. Met onverbloemde invloed van de populaire dj's uit zijn woonplaats legt hij de link naar de generatie van zijn grootvader. De cd's Russian Generations I en II zijn een ware beleving en werden door de internationale pers lovend ontvangen. Vanavond brengen zij het derde programma in de Russian Generations-serie, echt een concert dat voor de ware muziekliefhebbers niet te versmaden is.

Joris van Rijn, viool
Emi Ohi Resnick, viool
Gijs Kramers, altviool
Jeroen den Herder, cello

Zaterdag 30 oktober

geen lezing Hermitage Amsterdam maar wel:

Congres ‘Alexander en Darius’ in de Universiteit van Amsterdam

In samenwerking met het Allard Pierson Museum organiseert Stichting Zenobia een congres over de confrontatie tussen de legendarische veroveraar Alexander de Grote en zijn Perzische tegenstrever Darius.

Meer informatie/ aanmelding: www.stichtingzenobia.nl.

Zondag 31 oktober, 14 uur kerkzaal

Hoorns Byzantijns Mannenkoor

Alexander de Grote vormde ook voor de Russen een bron van inspiratie. Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor neemt de bezoekers mee in de hogere sferen van beleving die de tsaren voor ogen stonden toen zij de Byzantijnse Ritus als godsdienst in hun rijk aannamen.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.