Activiteiten

September 2010

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs, tenzij anders is vermeld!

Zaterdag 4 september, 14.00 uur auditorium

MODERNISM TODAY - Hoe leeft dat in Rusland?

Vanaf het begin van de twintigste eeuw streefden de aanhangers van het modernisme naar het scheppen van een nieuwe wereld voor de nieuwe mens. Het initiatief Modernism Today richt zich op de rol die deze stroming – nog altijd of juist weer opnieuw – speelt in de actuele kunst en cultuur. Vanuit een gevoelde urgentie in de ontwerpdisciplines kijken we terug naar de wortels ervan. In het bijzonder vanuit het perspectief dat zich begint te vormen onder de noemer ‘social design’. Modernism Today wil middels een aantal debatten en lezingen hieraan bijdragen. Tijdens deze eerste activiteit belichten Russische en Nederlandse sprekers hoe social design leeft in Rusland.

Aanmelding en meer informatie: www.modernismtoday.nl

Het initiatief Modernism Today is onderdeel van Utrecht Manifest, biënnale voor social design.

Zaterdag 18 september, 14 uur auditorium

Bronnen overwonnen

Tot voor kort kenden we de loopbaan van Alexander uit twee groepen bronnen. De eerste is geschreven door officieren en biedt het beeld van een stralende held die de wereld het allerbeste wil bieden: de Griekse beschaving. De tweede groep gaat terug op de verhalen van de manschappen, en toont ons een sadistische alcoholist. Sinds de dekolonisering zijn we anders gaan denken over de waarde van de Griekse cultuur, en bovendien zijn er talloze oosterse teksten bij gekomen. Schrijver en historicus Jona Lendering toont in de lezing aan dat de oude tegenstelling kan worden overwonnen.

Woensdag 22 september, 20 uur kerkzaal

Candida Thompson met solisten van Amsterdam Sinfonietta

Toeslag € 7,50 aanmelding via www.hermitage.nl/inschrijving

Candida Thompson speelt met musici uit Amsterdam Sinfonietta een Italiaans getint programma met de contrabas in de hoofdrol. Rick Stotijn, aanvoerder van Amsterdam Sinfonietta, speelt twee razend virtuoze stukken van Bottesini, de Paganini van de contrabas.

Tsjaikovski voelde zich in het bijzonder aangetrokken tot de Latijnse ‘klassieke’ geest. Hij reisde diverse malen naar Italië, onder meer naar Rome en Florence. In Florence voltooide hij zijn opera Schoppenvrouw,en in de slipstream daarvan schreef hij – terug in Rusland voor de première ¬– het strijksextet in d, Souvenir de Florence. Dit classicistisch geschreven werk kent Russische passie en weemoed, maar ademt tegelijk de geest van de Italiaanse belcanto van die tijd. In de Italiaanse instrumentale muziek zelf was er in de negentiende eeuw, door de hegemonie van de opera, eigenlijk niet zo veel te beleven. Paganini en Bottesini waren hierop de uitzondering. Bottesini reisde niet alleen stad en land af om zijn duivelse kunsten op de contrabas te laten horen, hij schreef ook een oeuvre bijeen om de zegetocht van het instrument te laten voortduren.

Programma: Tsjaikovski in Italië
G. Bottesini

Allegro alla Mendelssohn (ca. 1850)
voor contrabas en strijkkwartet

G. Bottesini

Duo Concertante (1851)
voor contrabas, cello en strijkkwartet
(arrangement Marijn van Prooijen)

P.I. Tsjaikovski

Souvenir de Florence opus 70 in d (1890)
voor strijksextet

I Allegro con spirito
II Adagio cantabile e con moto
III Allegro moderato
IV Allegro vivace

Candida Thompson, artistiek leider &viool
Jacobien Rozemond, viool
Daniel Bard, altviool
Anna den Herder, altviool
Kaori Yamagami, cello
Örs Köszeghy, cello
Rick Stotijn, contrabas

Zaterdag 25 september, 14 uur auditorium

De onsterfelijke Alexander de Grote

Vincent Boele, conservator Hermitage Amsterdam, vertelt over de totstandkoming van deze bijzondere tentoonstelling.

Zondag 26 september, 14 uur kerkzaal

OCTAGON ENSEMBLE

Membra Jesu Nostri
Dietrich Buxtehude

Ter gelegenheid van de uitvoering van Membra Jesu Nostri is Octagon uitgebreid met twee extra sopranen tot tien zangers. Het instrumentaal ensemble is speciaal voor deze gelegenheid samengesteld. De muzikale leiding is in handen van Paul Valk, die ook de orgelpartij speelt. Paul Valk studeerde koordirectie, orgel en kerkmuziek in Utrecht.

Woensdag 29 september, 20 uur kerkzaal

Alexander Drozdov, piano

Deze feestelijke culturele avond is gewijd aan de debuut-cd van de Russisch-Nederlandse pianist Alexander Drozdov. Op het programma staan werken van Robert Schumann en Sergej Rachmaninov. H.K.H. Prinses Christina zal na het concert het eerste cd-exemplaar aan Alexander Drozdov overhandigen.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.