Activiteiten

April 2011

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs, tenzij anders is vermeld!

Zaterdag 2 april, 14 uur auditorium

Hoezo Russisch-orthodoxe kerk?

Michaël Bakker, directeur van het Amsterdam Centre for Eastern Orthodox Theology (ACEOT) en gastonderzoeker aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam, legt de basisbeginselen uit van de Russisch-orthodoxe kerk. Over de verschillende kalenders, de betekenis en ontstaansgeschiedenis van de vele bijzondere gebruiken van de Russisch-orthodoxe kerk.

Zondag 3 april, 14 uur kerkzaal

Koor van de Russisch-orthodoxe kerk

Het koor van de Russisch-orthodoxe kerk, de Heilige Nikolaas van Myra te Amsterdam, brengt onder leiding van Aliona Ovsiannikova traditionele gezangen uit de Vastentijd en Pasen.

Woensdag 6 april, 20 uur auditorium

Tsjechov3

In 2011 begint er een nieuw theateravontuur. Regisseur Gerardjan Rijnders en dramaturg Janine Brogt zijn te gast in de Hermitage Amsterdam en vertellen over Tsjechov3, een unieke serie van drie voorstellingen waaraan een vast artistiek team is verbonden. De komende jaren staan De meeuw, Oom Wanja en De kersentuin op het programma. De makers vertellen onder leiding van Rémi van der Elzen over hun zoektocht naar een intelligente, heldere, onsentimentele interpretatie van Tsjechovs meesterlijke stukken. In samenwerking met Hummelinck Stuurman.

Zaterdag 9 april

geen lezing!

Woensdag 13 april, 20 uur auditorium

Componist Sergey Evtushenko

De Russische componist Sergey Evtushenko is te gast! Hij vertelt onder meer over de making of Russian Ark. Voor deze bijzondere film van Alexander Sokurov heeft hij de muziek geproduceerd. Evtushenko geeft een inkijkje in zijn werkwijze; over hoe drie eeuwen Russische geschiedenis weerklinken in de muziek. Aansluitend vertoning van Russian Ark ( 96 minuten, Russisch gesproken, Nederlandse ondertiteling).

Zaterdag 16 april, 13.30 - 16 uur uur auditorium
ACEOT lezing (voertaal Engels)

Images & icons

In deze lezingen worden door Professor Andrew Louth en iconograaf/ beeldhouwer Aidan Hart de theologische basis van de iconografische traditie uiteen gezet. Waarom spelen afbeeldingen zo'n belangrijke rol in de Russische kerk? Verder is er aandacht voor de Russische iconografische scholen en hun kenmerken.

Let op: u dient in bezit te zijn van een dagkaart of passe-partout, het entreebewijs voor de tentoonstelling en de Vriendenkaart van de Hermitage Amsterdam zijn niet geldig als toegangsbewijs voor de ACEOT lezingenserie.

Woensdag 20 april, 20 uur

Hermitage voor Kinderen

Workshop eieren schilderen

Speciaal voor het paasweekend organiseert de Hermitage Amsterdam een workshop eieren schilderen in de Hermitage voor Kinderen. Laat je inspireren door de eeuwenoude traditie en doe je paasbest in de workshop. Aanmelden verplicht via programmering@hermitage.nl onder vermelding van eieren schilderen. Verzamelen om 19.45 uur bij de infobalie in de hal van de Hermitage Amsterdam, geldig entreebewijs voor de tentoonstelling is verplicht.

Zaterdag 23 april, 14 uur auditorium

Novgorod: Bouw- en beeldende kunst aan de oevers van de Volchov

De eerste kerken op Russische bodem werden omstreeks 1000 naar Byzantijns model gebouwd en vernoemd naar de heilige Sofia of heilige Wijsheid. Kunsthistorica (specialisatie Russische kunst) Inge Wierda laat de ontwikkeling van een eigen Russische iconenschool zien aan de hand van de decoratie van de Heilige Sophia kathedraal in Novgorod. Daarnaast komt de bouwstijl aan bod, die een eerste stap verraadt in de richting van de typerende eenkoepelige kerken van Rusland.

Woensdag 27 april, 20 uur auditorium

A History of Christianity

Vertoning van deel 4, 5 en 6 van deze BBC-documentaire over de evolutie van het christelijke geloof en de voornaamste richtingen: orthodox, oosters, rooms-katholiek en protestant. De presentatie is in handen van Diarmaid MacCulloch, een van 's werelds toonaangevende historici en hoogleraar geschiedenis aan het St Cross College in Oxford. Duur ca. 180 minuten, Engelstalig, Nederlandse ondertiteling.

Zaterdag 30 april

Hermitage Amsterdam is gesloten op Koninginnedag!

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.