Activiteiten

Februari 2011

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs, tenzij anders is vermeld!

Woensdag 2 februari, 20 uur kerkzaal

Vertelconcert De Seizoenen

Culturele avond

Troupe A’dour brengt de Griekse mythe over Demeter en Persephone tot leven in het vertelconcert De Seizoenen. De klanken van de gelijknamige Tsjaikovski-pianocyclus vormen de achtergrond van dit spannende verhaal over de Griekse godinnen. Troupe A’dour wordt gevormd door Irina Parfenova (piano) en Cisca Boermans (verteller).

Zaterdag 5 februari, 14 uur auditorium

Gelaagde schoonheid

Lezing

De tentoonstelling herbergt een keur aan voorbeelden van de mooiste cameeën en intaglio’s. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman geeft een toelichting op de stijl en techniek van deze bijzondere voorwerpen.

Zondag 6 februari, 14 uur kerkzaal

Aulos Fluitensemble o.l.v. Eleonore Pameijer

Liturgisch concert

Een ensemble bestaande uit dwarsfluitisten zal voor u Macedonische, Griekse en Joodse religieuze muziek ten gehore brengen en tevens een Gregoriaanse mis. De aulos, de dubbele Griekse fluit, is een van de bekendste muziekinstrumenten uit de Griekse oudheid en vormt het symbool van dit concert. Ook in de Joodse oudheid was de fluit – de halil – een bekend instrument, dat dikwijls in de Bijbel genoemd wordt. Het fluitkoor bestaat uit o.a. Eleonore Pameijer, Barbara Merlijn, Jonate Droogers, Neda Arsenijevic, Betty Lievense, Francesca Knol, Wieneke de Bruin en Marjanne Roeleveld.

Woensdag 9 februari, 20 uur auditorium

‘Nu is het kleine paardje moe.’

Culturele avond

Arthur Japin leest voor uit zijn recente boek Vaslav, over het intrigerende leven van de danser Nijinsky. Op het hoogtepunt van zijn roem staakt de legendarische balletdanser Vaslav Nijinsky zijn optreden, richt zich tot zijn publiek en zegt: ‘Nu is het kleine paardje moe.’ De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te dansen en zonder te spreken. Hoe komt iemand tot zo’n beslissing en wat betekent dit voor de mensen om hem heen, zijn voormalige geliefde, zijn vrouw en dochtertje, en hun bedienden? Een wervelende historische roman over passie, roem, oorlog en nietsontziende liefde. Na afloop van de voordracht zal Arthur Japin signeren.

Zaterdag 12 februari, 14 uur auditorium

Alexander in spijkerschrift

Lezing

Onze kennis van Alexander de Grote berust hoofdzakelijk op Griekse en Latijnse geschiedwerken die honderden jaren na zijn dood zijn geschreven. Er zijn ook enkele Babylonische teksten in spijkerschrift over Alexander uit de tijd zelf. Daaronder vallen kronieken, astronomische dagboeken (met daarin historische notities), een ‘profetische’ tekst over de komst van de Grieken (vergelijkbaar met de voorspellingen in het Bijbelboek Daniël, hoofdstuk 11) en administratieve teksten. Aan de hand van astronomische dagboeken vertelt Bert van der Spek (Vrije Universiteit, hoogleraar Oude Geschiedenis) over de slag bij Gaugamela, Alexanders intocht en zijn dood.

Woensdag 16 februari, 20 uur kerkzaal

David Herman

Culturele avond

In juni 2009 behaalde pianist David Herman cum laude zijn Masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast heeft David een jaar het beroemde Frans Liszt conservatorium te Boedapest gestudeerd. Naast zijn specialisatie in Hongaarse muziekstijlen behoren ook de klassieke Russen tot zijn repertoire. Herman speelt onder meer een selectie uit De Jaargetijden opus 37b van Tsjaikovsky en van Rachmaninovs Études-tableaux op. 33.

Zaterdag 19 februari, 14 uur auditorium

Het mysterie van de Gonzaga Camee

Lezing

Wie op zoek wil gaan naar een enkele verklaring of een enkele symbolische betekenis, zal altijd bedrogen uitkomen. Filosoof Gerben Bakker beschouwt het mysterie van de wonderlijke Gonzaga Camee. Redenerend vanuit het gedachtegoed van de Franse filosoof Derrida bespreekt hij de raadselachtige gelaagdheid van het object en zijn betekenis door de eeuwen heen.

Woensdag 23 februari, 20 uur auditorium

Dionysos & Alexander

Culturele avond

Met Griekse wijnen, amuses & de Grote Alexander Quizz besluit de Hermitage Amsterdam de reeks Culturele avonden van het seizoen. Onze sommelier van Café-restaurant Neva vertelt alles over Griekse en Macedonische wijnen, alvorens de bar wordt geopend. Bovendien zijn er diverse heerlijkheden gemaakt door Chefkok Ricardo van Ede te verkrijgen. De winnaar van de quizz maakt kans op onsterfelijkheid. Aanmelden verplicht via programmering@hermitage.nl onder vermelding van Dionysos & Alexander.

Zaterdag 26 februari, 14 uur auditorium

Leer der oudheid

Lezing

Marlies Kleiterp (Hoofd Tentoonstellingen Hermitage Amsterdam, klassiek archeoloog) vertelt over de leer der oudheid. Zij vertelt over haar passie voor de archeologische wetenschap en legt verbanden met bijzondere opgravingsites waaraan in de tentoonstelling wordt gerefereerd.

Zondag 27 februari, 14 uur kerkzaal

Het Byzantijns Mannenkoor Drenthe

Liturgisch concert

A capella koorzang is een zeer Russisch muzikaal genre. De gezangen zijn van hoogstaande traditie, vol plechtige klanken, verhalend van karakter en zo meesterlijk mogelijk vertolkt door het koor. Het Byzantijns Mannenkoor Drenthe onder leiding van Johan L. Rodenhuis is dynamisch en expressief in zijn zang en poogt zo de toehoorder in vervoering te brengen.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.