Activiteiten

Januari 2011

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs, tenzij anders is vermeld!

Zaterdag 1 januari

Hermitage Amsterdam is gesloten op Nieuwjaarsdag.

Zondag 2 januari, 14 uur kerkzaal

Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor

Liturgisch concert

Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor telt 25 leden. Onder de deskundige leiding van Sergé Latychev weet het NHBM iedere keer weer het publiek te verrassen met de vertolking van liturgische muziek uit de traditie van de Russisch-orthodoxe kerk en volksliederen uit Rusland en de Oekraïne.

Woensdag 5 januari, 20 uur auditorium

Alexander the Great

Culturele avond

Traditionele epische spektakelfilm uit 1955 over het leven van Alexander de Grote, gespeeld door een zeer jonge Richard Burton. De film is chronologisch opgebouwd en volgt de traditionele geschiedschrijving over Alexander en geeft een goed beeld van deze onsterfelijke legende. Regie Robert Rossen, 135 minuten, Engelstalig.

Zaterdag 8 januari, 14 uur auditorium

Homeros

Lezing

Wat zou Alexander de Grote zo geboeid hebben in het werk van Homeros dat hij volgens de overlevering altijd een kopie van de verzen bij zich had? En wat zou mensen uit onze tijd zo boeien in de Ilias en de Odyssee dat ze die drieduizend jaar oude teksten nog steeds lezen? Schrijfster Imme Dros belicht in haar lezing de zeggingskracht van deze bijzondere geschriften.

Woensdag 12 januari, 20 uur kerkzaal

Calliope Tsoupaki

Culturele avond

Componiste Calliope Tsoupaki wordt geïnterviewd door musicologe Saskia Törnqvist, over onder meer de echo van de rijke traditie van Griekse mythen en sagen in haar composities. Het gesprek wordt afgewisseld met twee composities van Tsoupaki. Mercurius (2005) en Lychnos tis posi mou (2005) worden ten gehore gebracht door solisten van EnsembleCaméléon.

Zaterdag 15 januari, 14 uur auditorium

Alle Vrouwen van Alexander de Grote

Lezing

Robbert Bosschart, auteur van het recent verschenen boek Alle Vrouwen van Alexander de Grote, vertelt in zijn lezing over de ware rol van de vrouw in het openbare leven van Alexanders wereldrijk en in het bijzonder over de invloed van de Perzische koningin-moeder Sisygambis op Alexanders politieke beleid.

Woensdag 19 januari, 20 uur kerkzaal

Dmitri Ferschtman en Mila Baslawskaja

Culturele avond

In augustus 2009 waren zij al te gast in de Hermitage Amsterdam in het kader van het Grachtenfestival. Nu zullen Dmitri Ferschtman (cello) en Mila Baslawskaja (piano) de Russische klanken van onder meer Sjostakovitsj en Tsjaikovsky vertolken. In 1978 verlieten Ferschtman en Mila Baslawskaja Moskou, maar tot op de dag van vandaag weerklinken hun Russische wortels door in hun concerten.

Zaterdag 22 januari, 14 uur auditorium

Go East, young man! Alexanders expansie en de gevolgen voor de Griekse kunst

Lezing

De veldtochten van Alexander de Grote worden gezien als een scharnierpunt in de kunstontwikkeling van het oude Griekenland. We noemen tegenwoordig de periode vóór hem ‘klassiek’, en de periode ná hem ‘hellenistisch’. In de lezing zal Ruurd B. Halbertsma (conservator Grieks-Romeinse kunst Rijksmuseum van Oudheden, Leiden) deze begrippen nader toelichten en illustreren aan de hand van voorbeelden uit de tentoonstelling én uit andere museumcollecties.

Woensdag 26 januari, 20 uur auditorium

In de voetstappen van Alexander de Grote: De tocht over de Hindu Kush

Culturele avond

Vertoning van het derde deel van de BBC-documentaire van Michael Wood over Alexanders mars van Griekenland tot India. Duur ca. 60 min., Engelstalig, Nederlandse ondertiteling.

Zaterdag 29 januari, 14 uur auditorium

De traditie van de Negen Besten

Lezing

Wim van Anrooij (Universiteit Leiden, faculteit Geesteswetenschappen), auteur van Helden van weleer. De Negen Besten in de Nederlanden 1300-1700, belicht de opkomst en het voortleven van de traditie van de Negen Besten. Over hoe Alexander de Grote voortleefde in Europa in woord en beeld als een van de belangrijkste en dapperste vorsten ter wereld.

Zondag 30 januari, 14 uur kerkzaal

Kapella Slava Cultura

Liturgisch concert

Onder leiding van Sergé Latychev brengt Kapella Slava Cultura een nieuw programma met onder andere werken van Lvov, Lvovski, Tsjaikovski, Rachmaninov, Ippolitov-Ivanov, Archangelski, Mikita en Imamoetdinov. Een reis door de liturgische muziek van begin 19de eeuw tot heden.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.