Activiteiten

Juni 2011

Woensdag 1 juni, 20 uur auditorium

Andrej Roebljov

Culturele avond

Groots opgezet historisch drama van de beroemde Russische regisseur Andrej Tarkovski over het leven van de middeleeuwse iconenschilder Andrej Roebljov (1360–1430). Na getuige te zijn geweest van de gruwelijkheden van de Tataren, legt de schilder de zwijggelofte af en stopt hij met schilderen. Zwervend door Rusland vindt hij uiteindelijk na een bijzondere ontmoeting zijn kunst terug. De film is geschoten in zwart-wit, behalve tegen het eind als Roebljovs iconen oplichten in felle, hoopvolle kleuren.

Andrej Tarkovski / Rusland 1966 / 185 minuten / Russisch gesproken / Nederlands ondertiteld.

Zaterdag 4 juni, 14 uur auditorium

Vladimir: Witte wonderen; bloei in Sergijev Posad

Lezing

In opdracht van vorst Andrej Bogoljoebski is in de stad Vladimir een aantal fraai witkalkstenen kerken gebouwd en gewijd aan de Moeder Gods. Ondanks het Tataarse juk (1237–1480) had de monnik-iconenschilder Andrej Roebljov de vrijheid van werken in een van deze wonderen van kerkarchitectuur in Vladimir. Kunsthistorica Inge Wierda (specialisatie Russische kunst) vertelt onder meer over zijn werken in het Heilige-Drie-eenheids en Sint-Sergiusklooster in Sergijev Posad.

Zondag 5 juni, 14 uur kerkzaal

Vocaal ensemble MUSA

Liturgisch concert

Met medewerking van Lucia Swarts (cello) en Leo van Doeselaar (orgel)

MUSA brengt onder leiding van dirigent Peter Dijkstra een bijzonder programma over dood, geloof en liefde – drie aspecten van het leven die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Johann Sebastian Bach, Der Geist hilft unserer Schwachheit auf BWV 226 (1729)

Heinrich Schütz, Musikalische Exequien SWV 279–281 (1635)

Bart Visman, Canticum Canticorum (2006)

Woensdag 8 juni, 20 uur auditorium of kerkzaal

In het begin was er niemand

Culturele avond

Waar komen de eerste mensen vandaan? Werden ze uit de hemel gegooid, kropen ze uit de aarde naar boven, of kwamen ze uit een ei? Auteur Mineke Schipper is te gast en vertelt over haar boek In het begin was er niemand. Hoe het komt dat er mensen zijn. Een uniek boek dat inzicht geeft in universele vragen, onzekerheden en angsten. De echo’s van oude oorsprongsmythen galmen nadrukkelijk na in hedendaagse menselijke verhoudingen.

Zaterdag 11 juni, 14 uur auditorium

Glans en glorie

Lezing

Van een heiligen-ABC tot een iconostase; de tentoonstelling Glans en glorie. Kunstschatten uit de Russisch-orthodoxe kerk toont het verhaal van tien eeuwen mystieke en artistieke tradities van de Russisch-orthodoxe kerk. Hoofd Tentoonstellingen Marlies Kleiterp vertelt over de totstandkoming van Glans en glorie.

Woensdag 15 juni, 20 uur auditorium

Lecture Recital Mussorgsky’s Pictures at an Exhibition

Culturele avond

met Geraldine van Heemstra (verteller) en Bobby Chen (piano) voertaal Engels

In de Lecture Recital wordt de toehoorder mee genomen langs de schilderijententoonstelling van Modest Mussorgsky. Van Heemstra vertelt het verhaal en de visie, Chen vertolkt de beelden van Mussorgsky muzikaal.

Zaterdag 18 juni, 13.30–16 uur

ACEOT-lezing: Monasticism & spirituality

(voertaal Engels)

Laatste lezingendag in het kader van de bijzondere reeks academische lezingen georganiseerd door de Hermitage Amsterdam in samenwerking met Het Amsterdam Centre for Eastern Orthodox Theology (ACEOT). Priestermonnik Cyril Hovorun zal de geschiedenis van het orthodoxe monnikendom behandelen en specifiek de Russische kloosters. Professor Andrew Louth gaat nader in op de spiritualiteit van de Russisch-orthodoxe traditie en met name de plaats van het ‘Jezus-gebed’ of gebed van het hart.

13.30–14.30 uurlezing 1
14.30–15 uurpauze met koffie en thee
15–16 uurlezing 2

dagkaart € 15, Vrienden Hermitage Amsterdam passe-partout € 10 (inclusief koffie/thee in de pauze)

Let op: u dient in bezit te zijn van een dagkaart of passe-partout, het entreebewijs voor de tentoonstelling en de Vriendenkaart van de Hermitage Amsterdam zijn niet geldig als toegangsbewijs voor de ACEOT-lezingenserie.

Woensdag 22 juni, 18–1 uur

Witte Nacht in de Plantagebuurt

Op woensdag 22 juni viert de Plantage Amsterdam de Witte Nacht. Een Russische traditie die op Amsterdamse wijze niet alleen het tweejarig bestaan van de Hermitage Amsterdam inluidt, maar ook de belofte van de zomer omarmt.

  • Witte Wandelingen door de tentoonstelling
  • KE Vriezenveense Harmonie in de binnentuin
  • White Russians aan de bar
  • Flageolettes off white
  • Dostojevski’s Witte Nachten
  • Dj’s Mister Higgs & Martini Bianco

De tentoonstelling is tot 20 uur geopend, aansluitend zijn er diverse optredens in en om het gebouw. Zo speelt de Harmonie Vriezenveen in de binnentuin met een wit & Russisch programma, maar ook de Flageolettes zijn te gast. Het Hermitagepersoneel leest voor uit Dostojevski’s Witte Nachten en dj’s Mister Higgs & Martini Bianco besluiten de avond in Neva. Gratis voor museumbezoekers met een geldig entreebewijs voor Glans en glorie.

Zie voor het actuele programma en deelnemende partners www.deplantageamsterdam.nl.

Zaterdag 25 juni, 14 uur auditorium

Wederopbouw van kerken en kloosters in post-Sovjet Rusland

Lezing

In het postcommunistische Rusland zijn niet alleen veel nieuwe kerken gebouwd, er is ook een aantal historische kerkgebouwen herbouwd. Deze historische gebouwen hebben behalve hun primaire religieuze functie ook een culturele betekenis. In de lezing van bijzonder hoogleraar Wil van den Bercken (Radboud Universiteit Nijmegen, Faculteit der Theologie) zal aan de hand van de herstelde kerken worden ingegaan op de actuele situatie van de orthodoxe kerk in de Russische samenleving.

Zondag 26 juni, 14 uur kerkzaal

Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor

Liturgisch concert

Het repertoire van het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor bestaat uit liturgische muziek uit de traditie van de Russisch orthodoxe kerk en volksliederen uit Rusland en de Oekraïne. Onder leiding van dirigent Sergé Latychev is het koor altijd weer in staat het Hermitage publiek te verrassen.

Woensdag 29 juni, 20 uur kerkzaal

Klára Würtz (piano) en Nadia Davids (cello)

Culturele avond

Deze zomeravond brengen Klára Würtz en Nadia Davids een prachtig programma voor cello en piano. Met onder meer sonates van Prokofjev, Sjostakovitsj en de Vocalise van Rachmaninov.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.