Activiteiten

Mei 2011

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs, tenzij anders is vermeld!

Zondag 1 mei, 14 uur kerkzaal

Oeral Kozakkenkoor

Onder leiding van Gregor Bak brengt het Oeral Kozakkenkoor een programma met Russische liturgische en folkloristische liederen. Van fluisterzacht tot fortissimo, de Oeral Kozakken zullen u verrassen met hun muzikale bezieling.

Woensdag 4 mei

In verband met de Nationale Herdenking is er geen culturele avond in de Hermitage Amsterdam. Het museum sluit om 19 uur.

Zaterdag 7 mei, 14 uur auditorium

Van eitempera tot icoon

Hoe worden iconen gemaakt? Iconenschilder Thom Breukel vertelt u in deze lezing alles over de Russische icoonschilderwijze. Over onder meer de 'Rembrandt van Rusland' Andrej Roebljov en zijn Drie-eenheidsicoon. Geduld en techniek zijn de sleutelwoorden in het iconenatelier Nicolaas in Amsterdam, waar Breukel begeleider is.

Woensdag 11 mei, 20 uur kerkzaal

Kamerkoor Oktoich

Onder leiding van Aliona Ovsiannikova brengt het Kamerkoor Oktoich een concert met de Znamenny-melodie als rode draad door de geschiedenis van de Russisch-orthodoxe muziek. Deze oude, eenstemmige zangwijze vindt zijn oorsprong in Byzantium en krijgt op Russische bodem een geheel eigen karakter. Door de eeuwen heen ondergaat zij vele invloeden, maar blijft tot op heden vele componisten inspireren. Kamerkoor Oktoich zal dit illustreren aan de hand van oude én moderne liturgische muziek.

Zaterdag 14 mei, 14 uur auditorium

Eten & geweten

Predikant en kok Han Wilmink vertelt over de onlosmakelijke verbinding tussen religie en voedsel en over de praktijk van het vasten. Hij schreef eerder twee kookboeken waarin de eeuwenoude Bijbelse geschiedenis gecombineerd wordt met eigentijdse gerechten. Vandaar dat deze 'kookdominee' u ook een aantal speciale hapjes zal laten proeven, want om over eten te praten zonder te kunnen proeven is in zijn optiek onmogelijk.

Woensdag 18 mei, 20 uur Poesjkinzaal

Huis-, tuin- en keuken-Russisch

Docent en native speaker Natalia Iancheeva geeft een introductieles Russische taal en cultuur. Voor iedereen die overweegt een zomercursus te gaan doen, of gewoon om eens te proeven aan de wondere wereld van het Cyrillische schrift. Aanmelding via programmering@hermitage.nl, maximaal 25 deelnemers.

Zaterdag 21 mei, 13.30 - 16 uur auditorium
ACEOT lezing (voertaal Engels)

Liturgy & spirituality

In deze derde aflevering van de reeks behandelt professor Andrew Louth de centrale plaats die de liturgie inneemt in de Russisch-orthodoxe traditie. De symboliek, gewijde ruimte en de schoonheid zijn onderwerpen die aan bod komen. Componist dr. Ivan Moody gaat in op de geschiedenis van de polyfone kerkelijke zang in Rusland van de zeventiende eeuw tot Rachmaninov.

Let op: u dient in bezit te zijn van een dagkaart of passe-partout, het entreebewijs voor de tentoonstelling en de Vriendenkaart van de Hermitage Amsterdam zijn niet geldig als toegangsbewijs voor de ACEOT lezingenserie.

Woensdag 25 mei, 20 uur kerkzaal

The Stolz Quartet

The Stolz Quartet brengt een gevarieerd concert met Oud-Russische paasgezangen uit de Byzantijnse liturgie gecombineerd met werken van Borodin en Tsjaikovski. Bovendien is er een korte workshop Byzantijns Zingen voor, door en met het publiek. Marieke Schut (hobo), Peter Brunt (viool),Liesbeth Steffens (altviool) en Doris Hochscheid(cello).

Zaterdag 28 mei, 14 uur auditorium

St. Petersburg: politieke iconen en tsaristische heiligen

Van iconen met gecanoniseerde vorsten tot militaire overwinningen in religieuze context; bijzonder hoogleraar Wil van den Bercken (Radboud Universiteit Nijmegen, faculteit der Theologie) belicht de historische relatie tussen kerk en staat in Rusland aan de hand van diverse iconen die deze relatie in beeld brengen.

Zondag 29 mei, 14 uur kerkzaal

Arnhems Slavisch Koor

Het Arnhems Slavisch koor ontstond toen in 1970 enkele uitgewekenen uit Rusland in Arnhem domicilie kozen. Al veertig jaar gaat de voorliefde van het koor uit naar kerkmuziek. Naast de gezangen uit de Russisch-orthodoxe liturgie, brengt het gemengde koor onder leiding van Svetlana Shimanskaya echter ook volksliederen uit Rusland en de Oekraïne.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.