Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
National Portrait Gallery, London

Hollywood Liefde

Hollywood Liefde

Dramatisch, hartstochtelijk en turbulent…

©
National Portrait Gallery, London
Laurence Olivier en Vivien Leigh Yousuf Karsh (1954)

Het Hollywood-liefdesverhaal van Vivien Leigh en Laurence Olivier wordt vandaag de dag herinnerd als een verhaal vol passie, romantiek, verraad en liefdesverdriet. Leigh en Olivier ontmoetten elkaar voor het eerst na een van de toneeluitvoeringen van de actrice in The Mask of Virtue in Londen (1936). Olivier – toen 28 jaar – stapte op haar af om de rising star, toen begin twintig, te feliciteren met haar optreden. Hoewel beiden getrouwd waren, viel het paar als een blok voor elkaar. ‘Dit is de man met wie ik ga trouwen’, vertelde ze later aan een goede vriend. 

Een jaar na de eerste ontmoeting worden ze beiden gecast voor de film Fire Over England. Ze brengen veel tijd samen door op de set en geven uiteindelijk toe aan de aantrekkingskracht en de geheime liefdesaffaire begint. Vele liefdesbrieven gingen over en weer, ‘O my darling, little love, I do long for you so’ schreef Oliver in een van zijn brieven.  

Beide carrières stonden in bloei, maar tegelijkertijd begon Leigh de eerste tekenen te vertonen van een bipolaire stoornis. Ondanks de mentale strubbelingen speelde Leigh de wereldberoemde rol van Scarlett O’Hara in Gone with the Wind. Haar rol werd bekroond met een Oscar; Leigh was daarmee de eerste Britse vrouw die deze prestigieuze prijs won voor de rol van beste actrice. Laurence en Vivien trouwden in California in augustus 1940. 

De acute depressies van Vivien namen toe en hadden een negatieve impact op haar carrière. Ze was niet langer meer in staat om op te treden terwijl de carrière van Laurence juist floreerde. Deze tegenstrijdigheid zorgde voor spanningen in de relatie. De ergste ruzie vond plaats in Nieuw-Zeeland toen Leigh weigerde met Olivier het podium op te gaan; Olivier raakte zo gefrustreerd dat hij haar sloeg, en plein public. Zij sloeg hem terug. Later reflecteerde Olivier als volgt: ‘ik verloor Vivien in Nieuw-Zeeland’. 

De jaren daarna vervaagde de romantiek en er volgde verschillende affaires. Eind jaren vijftig gaat het stel officieel uit elkaar. In 1967 komt Leigh te overlijden aan de gevolgen van tuberculose. De toenmalige echtgenoot van Leigh neemt direct contact op met Olivier die afscheid van haar neemt in het ziekenhuis en ook betrokken blijft bij de organisatie van haar begrafenis. 

Lees hier meer achtergrondverhalen van tentoongestelde koppelportretten.

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling