De Franse kunstwereld van de negentiende eeuw

School van Barbizon

De school van Barbizon heeft veel overeenkomsten met het realisme. Ze dankt haar naam aan het dorp Barbizon niet ver van Parijs, waar zich vanaf 1830 veel schilders vestigden. Bij de school van Barbizon lag de nadruk op de natuur en op boerentaferelen zoals die er werkelijk uitzagen. Barbizon lag immers midden in de Franse natuur.

Om de landschappen zo waarheidsgetrouw te kunnen schilderen, was de uitvinding van de verftube in 1841 zeer belangrijk. Nu konden schilders hun verf meenemen zonder dat deze uitdroogde, zodat ze midden in de natuur konden werken. Buiten is de natuur reëler weer te geven dan in het atelier. Soms gebruikten de schilders van Barbizon bepaalde kleuren om een stemming weer te geven. Dit doet weer denken aan de romantiek. Binnen de school van Barbizon gingen schilders zich geleidelijk meer specialiseren in één soort landschap. Hierdoor werden de schilderijen steeds verfijnder, maar uiteindelijk ook wat eentoniger.

De school van Barbizon bestond tussen ongeveer 1830 en 1870. Zij wordt wel gezien als de voorloper van het impressionisme. Eerst werden werken van deze kunstenaars nog geweigerd door de conservatieve juryleden van de Salon des Beaux-Arts. Na de Parijse revolutie van 1848 ging de school van Barbizon echter ook deel uitmaken van de Salon.

Kunstenaars school van Barbizon: Corot, Daubigny, Dupré

Voorbeeld:

De oevers van de Loing (1865–1870) door Charles-François Daubigny

Dit schilderij is een zeer waarheidsgetrouwe afbeelding van de Franse natuur. De frisheid van de kleuren doet al denken aan het impressionisme.

De schilders van de school van Barbizon bleven niet alleen in Barbizon. Zij trokken ook door de rest van Frankrijk om de natuur te schilderen. In 1857 bouwde Daubigny een bootje om tot atelier (bekend als Le botin). Hierin trok hij over rivieren om de natuur te schilderen. Hoe kun je zien dat Daubigny dit schilderij vanuit Le botin heeft geschilderd?

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.