De Franse kunstwereld van de negentiende eeuw

Impressionisme

Vanaf 1860 kwam het impressionisme in Frankrijk op. De juryleden van de Salon des Beaux-Arts moesten niets van deze nieuwe stroming hebben. Zij weigerden de meeste ‘nieuwe’ werken voor de Salon. In 1863 liep de ruzie tussen de jury van de Salon en de geweigerde kunstenaars hoog op. Keizer Napoleon III moest zelfs tussenbeide komen. Hij besloot dat er tegelijk met de Salon des Beaux-Arts een Salon des Refusés (Salon der Geweigerden) werd georganiseerd. Hier konden ze hun werk tentoonstellen. In 1874 gingen sommige kunstenaars nog verder en hielden een eerste eigen tentoonstelling. Er volgden er tot 1886 nog zeven. De naam ‘impressionisten’ werd voor het eerst gehanteerd op de expositie van 1874, door een kunstcriticus. Hij gebruikte het als scheldwoord voor een schilderij van Claude Monet. De schilders vonden het juist een heel passende naam en gingen hem zelf gebruiken.

De kunstwereld moest eerst niets van het impressionisme hebben. De impressionisten verschilden in zowel onderwerpskeuze als stijl zeer sterk van de traditionele schilders. Als onderwerp gebruikten de impressionisten momenten uit de directe omgeving en het dagelijks leven, in plaats van historiestukken en emotionele taferelen. De stijl was veel losser dan men gewend was. In plaats van alles heel precies en nauwkeurig weer te geven, gaven zij een indruk – impressie – van wat ze op dat moment zagen. Hiervoor gebruikten zij grovere penseelstreken, veel onvermengde kleuren en lichtere tinten. Licht speelde bij de impressionisten een belangrijke rol.

Het impressionisme is uiteindelijk een van de meest succesvolle kunststromingen uit de negentiende eeuw geworden. Ondanks het geruzie met de Salon namen steeds meer traditionele schilders kenmerken van het impressionisme over. Van hun kant hadden de impressionisten ook weer bewondering voor sommige meer traditionele collega’s. Zo beïnvloedden ze elkaar.

Impressionistische kunstenaars: Monet, Renoir, Degas, Manet, Pissarro

Voorbeeld:

Vrouw in een tuin (1867) door Claude Monet

Een onvermengde kleur blauw

Op de jurk zie je de werking van het licht

Grovere penseelstreken

Waarom was de werking van het licht zo belangrijk bij het schilderen van een impressie?

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.