De Franse kunstwereld van de negentiende eeuw

Neoclassicisme

Het neoclassicisme kwam eind achttiende eeuw als kunststroming opzetten. Men kreeg toen weer meer belangstelling voor de klassieke wereld van de Grieken en Romeinen en het oude Egypte. Dat kwam voor een belangrijk deel door archeologische vondsten uit deze periode, zoals de stad Pompeï (1748) en de Steen van Rosetta (1799).

Kunstenaars lieten zich door de klassieke kunst van de Grieken en Romeinen inspireren. Zij konden nu dankzij de archeologische vondsten veel duidelijker zien hoe die kunst er had uitgezien. De schilders van het neoclassicisme probeerden de klassieke wereld zeer precies weer te geven. De geschilderde taferelen vonden plaats in een klassieke omgeving met een historisch verantwoorde aankleding. Daarbij werd veel aandacht geschonken aan klassieke details als zuilen, vazen, urnen, kleding, lauwerkransen, etc.

Het neoclassicisme was vooral populair in de eerste helft van de negentiende eeuw. Daarna bleef het in mengvormen met andere stromingen te zien in de Salon des Beaux-Arts.

Neoclassicistische kunstenaars: Boulanger, Gérôme, Laurens

Voorbeeld:

Repetitie in het Huis van de Tragediedichter in Pompeï (1855) door Gustave Boulanger

De opening in het dak boven het atrium (de binnenplaats) was kenmerkend voor een Romeins huis (domus) van de rijkere klasse.

De zuil is een belangrijk onderdeel van de Griekse en Romeinse bouwkunst.

Er wordt hier een toneelstuk gerepeteerd. Het masker was een belangrijk attribuut in het Romeinse toneel.

In Pompeï woonden veel rijke Romeinen en waren huizen met een open atrium erg populair. Kun je bedenken hoe de vondst van Pompeï deze schilder heeft beïnvloed?

Kun je nog meer klassieke details in dit schilderij ontdekken?

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.