De Franse kunstwereld van de negentiende eeuw

Postimpressionisme

Het postimpressionisme ging verder waar het impressionisme was gebleven. In plaats van momentweergaven van de werkelijkheid gingen de postimpressionisten voor het eerst de werkelijkheid vervormen. Hun stijl was nog losser dan die van het impressionisme. Het postimpressionisme begon in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. De naam postimpressionisme is pas in 1910 bedacht tijdens een tentoonstelling in Londen.

De term is een verzamelnaam voor verschillende stijlen die uit het impressionisme voortkwamen. Het is niet alleen een vervolg, maar ook een reactie op het impressionisme. Net als de impressionisten schilderden de postimpressionisten in een losse, uitbundige stijl en felle kleuren. Maar de postimpressionisten gingen verder. Zij vonden het impressionisme nog wat te braaf. Behalve minder waarheidsgetrouw schilderden ze ook abstracter. Ze wilden ook hun eigen gevoelens in het schilderij weergeven. Kenmerken van het postimpressionisme zijn: duidelijke geometrische vormen, onnatuurlijke (felle) kleuren en veel symboliek.

Met het postimpressionisme werd nog meer afstand genomen van de traditionele Salonkunst. Veel postimpressionistische schilders waren ooit als impressionist begonnen. Het postimpressionisme is de directe voorloper van moderne kunststromingen uit de twintigste eeuw als expressionisme en kubisme. Samen met het impressionisme is het postimpressionisme uiteindelijk de meest populaire stroming uit de negentiende eeuw geworden.

Postimpressionistische kunstenaars: Cézanne, Gauguin, Van Gogh

Voorbeeld:

Venetië gezien vanaf zee (ca. 1896) door Charles Cottet

Dit schilderij is geïnspireerd door het impressionisme, maar het is geen impressie. Het is meer een vervormde weergave van de realiteit.

Waaraan kun je zien dat dit schilderij de realiteit vervormt?

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.