De Franse kunstwereld van de negentiende eeuw

Realisme

De schilders van het realisme probeerden de werkelijkheid zo goed mogelijk weer te geven. Door de revoluties in Europa van 1830 en 1848 kregen de burgers steeds meer te zeggen. Dit zag je terug in de kunst. Er werden meer schilderijen gemaakt van burgers en vooral boeren; van gewone mensen dus. Zij werden afgebeeld zoals ze er echt uitzagen, net als de omgeving waar ze zich in bevinden.

Het realisme was een reactie op het neoclassicisme en de romantiek. De realisten zetten zich af tegen deze stromingen. Zij legden boeren vast terwijl ze op het land aan het werk waren en arbeiders in de fabriek. De kleuren waren vrij somber in vergelijking met het neoclassicisme en de romantiek. Toch ontstonden er ook mengvormen, waarbij realisme bijvoorbeeld werd gecombineerd met elementen uit de romantiek.

Het realisme kwam in Frankrijk halverwege de negentiende eeuw opzetten en bleef ook in de twintigste eeuw populair. In de tweede helft van de negentiende eeuw waren er veel realistische schilderijen in de Salon des Beaux-Arts.

Realistische kunstenaars: Théodore Rousseau, Millet, Daubigny

Voorbeeld:

Landschap met twee boerinnen (1870–1875) door Jean-François Millet

De twee boerinnen zijn hier bezig met hun dagelijkse werk.

Het landschap is geschilderd naar de werkelijkheid en niet mooier gemaakt dan het was.

Het is bij het realisme niet zo dat de schilderijen altijd heel gedetailleerd zijn. Waar kun je dit op het werk van Millet duidelijk zien?

Vind jij dit zelf een realistische afbeelding van de werkelijkheid?

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.