De Franse kunstwereld van de negentiende eeuw

Romantiek

In de romantiek stonden emoties en het gevoelsleven centraal. Men verlangde terug naar het verleden (‘Vroeger was alles beter!’) en naar verre exotische oorden. De romantiek is ontstaan als reactie op de verlichting van de achttiende eeuw. Bij die cultuurstroming lag de nadruk vooral op denken en ratio. De romantiek legde de nadruk op voelen en emotie.

Door de hang naar het verleden namen historische werken een belangrijke plaats in binnen de romantiek. Ook gebruikte men scènes uit de literatuur als onderwerp. In het neoclassicisme gaf men het verleden precies weer zoals men dacht dat het echt geweest was. Bij de romantiek was de invloed van de schilder veel groter. Hij schilderde immers vanuit zijn eigen emoties en gevoelsleven. Veel historische werken uit de romantiek laten een dramatische scène uit het – soms zeer recente – verleden zien. Daarnaast verheerlijkten de romantische schilders de natuur. Die moest ongerept en exotisch zijn.

De romantiek kende haar meest succesvolle periode in de eerste helft van de negentiende eeuw. Maar ook in de tweede helft van de negentiende eeuw leefde zij nog voort, en bleef een populaire stroming binnen de Salon des Beaux-Arts. Veel romantische schilderkunst kan ook makkelijk worden geplaatst onder de kop ‘Salonkunst’.

Romantische kunstenaar: Delacroix

Voorbeeld:

Clarissa Harlowe geschaakt door Lovelace (1867) door Louis-Édouard Dubufe

Dit schilderij is gebaseerd op Samuel Richardsons roman Clarissa or the History of a Young Lady (1747–1748). Om te ontsnappen aan een huwelijk met een lelijke grijsaard laat zij zich door de knappe Lovelace meevoeren uit het ouderlijk huis. Dit is het begin van een tragisch verhaal, dat eindigt met de dood van beide hoofdpersonen. Hier zie je het moment waarop Clarissa zich door Lovelace laat meevoeren.

Waarom heeft de schilder juist het moment uitgebeeld waarop Clarissa door Lovelace uit het ouderlijk huis wordt meegenomen?

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.