OpenOffice document MS Word document

De onsterfelijke Alexander de Grote

De mythe, de werkelijkheid, zijn reis, zijn erfenis

18 september 2010 - 18 maart 2011

Geen koning uit de oudheid spreekt zo tot de verbeelding als Alexander de Grote (356 – 323 v. Chr.). En geen koning is zo vaak als voorbeeld gebruikt en afgebeeld. De tentoonstelling De onsterfelijke Alexander de Grote is van 18 september 2010 tot en met 18 maart 2011 te zien in de Hermitage Amsterdam en omvat meer dan 350 topstukken, waaronder de beroemde Gonzaga-camee, uit het Staatsmuseum de Hermitage St.- Petersburg. Het is de eerste keer in Nederland dat een tentoonstelling wordt gewijd aan Alexander de Grote, zijn reis naar het Oosten en de invloed van het hellenisme. De expositie beslaat een periode van bijna 2500 jaar. In de Hermitage Amsterdam komt de ‘onsterfelijke’ Alexander voor zes maanden tot leven.

Alexander werd in 356 voor Chr. geboren als zoon van koning Philippos van Macedonië. In zijn jeugd kreeg hij les van Aristoteles, die grote invloed op hem uitoefende. Op twintigjarige leeftijd volgde Alexander zijn vermoorde vader op. Twee jaar later startte hij de grote veldtocht die hem zo beroemd maakte. Door zijn veroveringen kwam hij in contact met veel landen en culturen: Syrië, Egypte, Perzië, Bactrië, en India . Overal stichtte hij nieuwe steden die hij vaak Alexandrië noemde. De plaatselijke architectuur, kunst, taal en levenswijze gingen na zijn komst Griekse sporen vertonen, een proces dat bekend werd onder de naam hellenisme.

De Griekse invloedsfeer was enorm: van Klein-Azië tot India, van Egypte tot Mongolië. Alexanders eigen naam en faam bleven bestaan, tot op de dag van vandaag. De tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam geeft een beeld van Alexander zelf en van de grote culturele en artistieke veranderingen die volgden op zijn veroveringen.

De tentoonstelling begint met de mythe van Alexander. Voorstellingen op zeventiende-, achttiende- en negentiende-eeuwse schilderijen, wandtapijten en toegepaste kunst tonen zijn heldendaden en overwinningen. Imposante voorbeelden zijn werken van Pietro Antonio Rotari (Alexander de Grote en Roxane) en Sebastiano Ricci (Apelles schildert Kampaspe), en een wandtapijt met Alexander de Grote en het gezin van Darius.

Daarna gaat het over Alexanders werkelijkheid, zijn geboorteland Macedonië, zijn leraren, zijn helden Achilles en Herakles, en zijn idealen. Belangrijkste onderdeel van deze werkelijkheid is zijn reis, de grote veldtocht naar het Oosten: een ongeëvenaarde veroveringscampagne van meer dan tien jaar met een krijgsmacht van ongeveer 50.000 man. Objecten uit Egypte en Perzië, van de nomaden en de Babyloniërs verhalen over de rijke culturen die hij tegenkwam. De bezoeker kan de route van de spraakmakende tocht volgen op interactieve kaarten en computers.

Dit deel van de tentoonstelling brengt ook de Griekse invloed op die andere culturen in beeld. Terracotta beeldjes met mannen, vrouwen, goden, saters, musici, Erosbeeldjes en stenen architectuurfragmenten getuigen van de artistieke rijkdom die de hellenistische gebieden van de vierde eeuw vóór tot de eerste eeuwen na Christus kenmerkte. De Grieken hadden behalve voor vrolijkheid en speelsheid ook belangstelling voor het ongewone, zoals invalide of mismaakte mensen.

Zijn erfenis komt als laatste aan bod. Vierde-eeuwse reliëfs uit Palmyra geven blijk van de standvastigheid van Griekse tradities buiten Griekenland, net als papyri met teksten in Grieks schrift die nog in de negende eeuw werden gemaakt. In de vijftiende en zestiende eeuw speelt Alexander als Iskander een rol van betekenis in de Perzische literatuur. Op verfijnde miniaturen herkennen we hem.

Maar Alexander de Grote is ook nu nog actueel. Zeer recentelijk (2004) kon een internationaal publiek met hem kennismaken, dankzij Oliver Stone die zijn leven verfilmde. Alexander is een fenomeen. Hij is onsterfelijk. En dat wordt nu onderstreept in de tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam.

Erwin Olaf is gevraagd fotografische interpretaties van Alexander te maken. Hij doet dat in een fotoserie en een korte film. Door objecten uit de tentoonstelling te verweven met foto’s van een echt model is Olaf erin geslaagd de karaktertrekken en de schoonheid van Alexander onmiskenbaar tot uiting te brengen.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.