Nederlandse Bouwprijs 2011 voor Hermitage Amsterdam van Hans van Heeswijk architecten

Uit handen van oud minister Karla Peijs ontvingen architect Hans van Heeswijk en Ernst W. Veen, directeur Hermitage Amsterdam gisteren de Nederlandse Bouwprijs op het Gala van de Nederlandse Bouw in Utrecht.

Hans van Heeswijk en Ernst W. Veen. Herkomst foto Get in the Picture/VNU exhibitions Europe

Winnaar categorie Gebouwen, Hermitage Amsterdam

Tussen juni 2007 en juni 2009 vond een metamorfose plaats aan de Amstel; verpleeghuis Amstelhof veranderde in een hedendaags museum, Hermitage Amsterdam.

Jurycommentaar

De jury vindt het contrast tussen de historie van het verpleeghuis en de nieuwe bestemming erg bijzonder. De oude structuur is nog steeds herkenbaar en de integratie van de nieuwe elementen is met zorg en liefde uitgevoerd. De Hermitage Amsterdam past heel goed in de ongelooflijk rijke context van de stad en is met zorg daarop aangesloten. Door de terughoudendheid van de detaillering is het oorspronkelijke gebouw met respect behandeld. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het binnenkomen door de oude ossenpoort en de fraaie binnentuin is al bijzonder, stelt de jury. Het niveau van de straat is zelfs verlaagd om via de poort gelijkvloers het binnenterrein te kunnen betreden.

De renovatie is bovendien een succesvolle samenwerking tussen architect, interieurarchitect en landschapsarchitect. De goede samenwerking van alle betrokkenen heeft geleid tot een gebouw dat met vakmanschap en oog voor detail is uitgevoerd. Dat kun je volgens de jury duidelijk zien. Het resultaat getuigt ook van excellent opdrachtgeverschap. Het project is binnen budget en binnen de planning uitgevoerd; een waardevolle en unieke prestatie volgens de jury.

Winnaar: Hans van Heeswijk architecten in samenwerking met Stichting Hermitage aan de Amstel, Merkx+Girod Architecten, Michael van Gessel en Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen.

‘We zouden veel zuiniger moeten zijn op ons historische erfgoed. Jarenlang zijn oudere gebouwen onnodig verknoeid of gesloopt. Gelukkig gaat het met projecten als De Hermitage Amsterdam of De Muzerije in Den Bosch heel goed. Deze gebouwen hebben door een zorgvuldige, heldere renovatie weer een heel nieuw leven gekregen.’

Hans van Heeswijk

‘Het bijzondere aan dit project was het grote enthousiasme van alle partijen. Het werd een gemeenschappelijke droom om van de Amstelhof een mooi publieksvriendelijk cultuurcentrum te maken.’

Ernst W. Veen

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.