60 miljoen euro private steun voor cultureel erfgoed

Jubilerende BankGiro Loterij keert uit aan musea, monumenten, molens en kastelen

De 750.000 deelnemers van de BankGiro Loterij hebben een opbrengst van 60 miljoen euro mogelijk gemaakt. Dit bedrag is bestemd voor musea en monumenten, molens en kastelen. De culturele instellingen ontvingen hun bijdrage tijdens het traditionele Goed Geld Gala in Singer Laren. Begonnen als de SUS (Sla-Uw-Slag)-loterij, is de vijftigjarige BankGiro Loterij uitgegroeid tot het grootste private cultuurfonds van Nederland.

Deelnemers van de BankGiro Loterij maken niet alleen kans op prijzen: de helft van hun inleg is bestemd voor steun aan cultureel erfgoed. In 2010 bedroeg die inleg 119.602.075,- euro. Daarom verdeelde de loterij vandaag 59.801.038,- euro onder 57 culturele instellingen, waaronder Vereniging Hendrick de Keyser, Het Rijksmuseum, het Fries Museum, Beeld en Geluid, De Nieuwe Kerk, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting DOEN en Vereniging Rembrandt.

Miljoenen voor musea

Een groot deel van de bijna 60 miljoen euro gaat naar tientallen musea in Nederland. Zo krijgt het Noordbrabants Museum in Den Bosch vijf jaar lang jaarlijks 500.000,- euro voor herinrichting van het museum en een tentoonstelling rond de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Een van de meest succesvolle culturele projecten van de afgelopen jaren, de Museum Plus Bus, krijgt van founder BankGiro Loterij drie jaar lang 500.000,- euro en kan daarmee weer tienduizenden senioren een dagje museum bezorgen.

Kansen voor Kastelen

Twee eeuwenoude kastelen, beide onderdeel van de Hollandse Waterlinie, ontvangen een bijdrage om te kunnen restaureren en hun publieksfuncties te moderniseren. Voor Slot Loevestein is dat 750.000,- euro. Het Muiderslot krijgt 400.000,- euro voor de bouw van het Waterschild, een tentoonstellings- en ontvangstruimte. Kleiner, maar niet minder imposant is Burcht Wedde in Groningen, dat 600.000,- euro in ontvangst mocht nemen voor restauratie van het interieur en de buitenterreinen.

BankGiro Loterij Molendagen

Vereniging De Hollandsche Molen wordt sinds 2000 gesteund door de BankGiro Loterij en ontving totaal ruim 4 miljoen euro. Onder andere Molen 'De Huisman' op de Zaanse Schans en de Molen van Goidschalxoort konden zo al ingrijpend worden gerestaureerd. Naast de reguliere jaarlijkse bijdrage ontvangt De Hollandsche Molen dit jaar een extra bijdrage van 1 miljoen euro om nog meer mensen kennis te laten nemen van deze bijzondere Nederlandse monumenten tijdens de landelijke Molendagen.

BankGiro Loterij 50 jaar

n 2011 bestaat de BankGiro Loterij 50 jaar. Ooit begonnen als de Katholieke SUS-loterij (Sla-uw-Slag) is deze loterij via enkele naamswijzigingen uitgegroeid tot wat ze nu is: dé cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij wil cultuur in Nederland behouden en bevorderen. Daartoe steunt de BankGiro Loterij 57 beneficiënten - musea, monumenten en andere organisaties - die actief zijn op het terrein van cultureel erfgoed. In 2010 leverden de loterijactiviteiten een opbrengst voor de beneficiënten op van bijna 60 miljoen euro, geld dat is bijeengebracht door de 750.000 deelnemers.

www.bankgiroloterij.nl

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.