Topstukken Van Gogh Museum tijdelijk naar Hermitage Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat eind 2012 verbouwen om de conditie van het gebouw en de veiligheid van bezoekers en kunst ook op de langere termijn te kunnen blijven garanderen. Dit maakte Axel Rüger, directeur van het museum, vandaag bekend. De topstukken van Van Gogh, waaronder zo'n 75 schilderijen en een aantal werken op papier, blijven tijdens de verbouwing zichtbaar: ze worden gepresenteerd in de Herenvleugel van de Hermitage Amsterdam.

Fotografie: Evert Elzinga

"Het Van Gogh Museum gaat vanaf eind september 2012 voor een periode van zes maanden verbouwen", zegt Rüger. "Ten behoeve van deze noodzakelijke verbouwing, in het kader van aangescherpte wettelijke eisen van de Rijksoverheid, is het Van Gogh Museum van oktober 2012 tot en met maart 2013 gesloten op het Museumplein. Zo'n 1,5 miljoen mensen bezoeken jaarlijks de collectie van ons museum. Deze bezoekers kunnen we niet teleurstellen. Dat sterkte ons in de overtuiging er alles aan te moeten doen om de collectie toegankelijk te houden. We hebben hard gewerkt aan het vinden van een oplossing om de meesterwerken van Van Gogh tijdens deze verbouwingsperiode voor het publiek zichtbaar te houden. We zijn dan ook heel blij dat we daarin zijn geslaagd. Tijdens de verbouwing kunnen we onze collectie tonen in een van de twee tentoonstellingsvleugels van de Hermitage Amsterdam, de Herenvleugel, van 29 september 2012 tot en met 3 februari 2013. Een uitgelezen kans, deze samenwerking. Voor het publiek, maar ook voor ons. Het gaat om zo'n 75 schilderijen en een aantal werken op papier van Van Gogh. Een selectie die heel goed aansluit bij de geplande najaarstentoonstelling 2012 over de impressionisten in de Hermitage Amsterdam. Deze tentoonstelling loopt van 15 september 2012 tot en met 15 maart 2013 in de Keizersvleugel. Daarmee krijgen kunstliefhebbers de kans om een prachtig overzicht van de negentiende-eeuwse kunst van Van Gogh en zijn tijdgenoten te zien in de Hermitage Amsterdam. Iets wat niet snel meer zal voorkomen."

Creatief cultureel ondernemen

Het Van Gogh Museum is dankbaar voor de collegiale steun van de Hermitage Amsterdam: 'Wij hebben keihard gewerkt aan het onderzoeken van de mogelijkheden om de topstukken van onze collectie zichtbaar en toegankelijk te houden voor de grote aantallen bezoekers uit binnen- en buitenland die jaarlijks het Van Gogh Museum bezoeken. Dat is gelukt. Wat ons betreft is deze samenwerking een ultiem voorbeeld van creatief cultureel ondernemen.'

Ernst W. Veen, directeur van de Hermitage Amsterdam, is enthousiast over de samenwerking met het Van Gogh Museum: 'Er is uitgebreid collegiaal contact. Het is in het belang van de gehele museale sector dat collecties zichtbaar blijven en dat wij daaraan meewerken is niet meer dan logisch. Daar komt bij dat het naadloos past bij onze najaarsprogrammering 2012. Dat kan geen toeval meer zijn'.

Klaar voor topdrukte in 2013

De noodzakelijke aanpassingen aan het museum - ten behoeve van de aangescherpte eisen op gebied van veiligheid voor publiek en kunst - zijn deels al uitgevoerd in 2010. Het tweede deel van de werkzaamheden moet voor medio 2014 gereed zijn, zo luidt de afspraak met de Rijksgebouwendienst en het Ministerie van OC&W.

Axel Rüger: 'Het jaar 2013 wordt voor Amsterdam een belangrijk jaar, met festiviteiten als de heropening van het Rijksmuseum, Grachten 400, Koninkrijk 200 jaar en 125 jaar Concertgebouw- en orkest. Dat jaar staat heel Amsterdam in de spotlights en zal dus veel mensen aantrekken, uit binnen- en buitenland. Dat het museum dan ook open gaat, is voor zowel de Gemeente Amsterdam als voor ons essentieel. Niet in de laatste plaats omdat 2013 ook voor ons een bijzonder jaar is. Het Van Gogh Museum bestaat dan veertig jaar en het is 160 jaar geleden dat Van Gogh werd geboren. Dat vieren we onder meer met een omvangrijke tentoonstelling en publicatie over Van Goghs atelierpraktijk, waarin we ruim tien jaar onderzoek naar Van Gogh aan het werk presenteren. We willen optimaal voorbereid zijn voor de verwachte topdrukte die dat oplevert; na deze verbouwing zijn we daar helemaal klaar voor.'

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.