Vermeers Liefdesbrief 4 weken naar St.-Petersburg

14 oktober – 13 november 2011

Hermitage Amsterdam bedankt Hermitage St.-Petersburg

Hoewel de collectie van de Hermitage St.-Petersburg ongekend groot en veelomvattend is (3,5 miljoen objecten), blijft er altijd iets te wensen over. Een hartenwens was om in Rusland een werk te tonen van een van Nederlands meest briljante schilders uit de Gouden Eeuw, Johannes Vermeer (1632–1675). Hij ontbreekt in de collectie.

Deze wens gaat nu in vervulling. Vanaf 14 oktober is De liefdesbrief (1669–1670) van Vermeer uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam voor vier weken in St.-Petersburg te zien.

Initiator is de directeur van de Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk Ernst W. Veen, die in november met pensioen gaat. Hij wilde met een bijzonder gebaar de Hermitage St.-Petersburg bedanken voor de loyale steun bij de realisatie van de dependance in Amsterdam en de jarenlange samenwerking. Dankzij de collegiale samenwerking met het Rijksmuseum en ondersteuning van de Gemeente Amsterdam kon dit idee verwezenlijkt worden, en staat De liefdesbrief straks in het middelpunt van de belangstelling in het Petersburgse museum.

Een gordijn wordt opzijgeschoven en er onthult zich een intieme huiselijke scène. De voorname, in het geel geklede dame ontvangt een brief. Zij kijkt vragend op naar haar dienstmaagd en laat de luit waar zij op speelt rusten. De kamer met de twee vrouwen is helder verlicht; in de ruimte ervóór is het donker. Daar ligt bladmuziek op een stoel. Misschien wacht de vrouw op iemand om mee te musiceren. Op de donkere muur links van de deuropening hangt een landkaart. Vermeer signeerde zijn werk op een voor hem typerende wijze: links naast de dienstbode staat ineengeschreven 'JVMeer'.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.