Amsterdam, 21 juni 2013

Tsaar Peter inspireert mbo en bedrijfsleven

Op 1 juli viering van Nederlands vakmanschap met scholenexpositie en resultaten landelijke enquête

Peter de Grote kan nog steeds iets leren in Nederland. Op maandag 1 juli organiseert de Hermitage Amsterdam een grote bijeenkomst over Nederlands vakmanschap met mbo-scholen, ondernemers, studenten en genodigde pers. Tijdens de bijeenkomst zal mevrouw Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de bijzondere scholenexpositie ‘Peter de Grote als Mbo student’ feestelijk openen en de resultaten van een landelijke enquête over innovatie in vakmanschap in ontvangst nemen. Muurcitaten van prominenten over de betekenis van goed ontwikkeld vakmanschap worden onthuld. De Hermitage Amsterdam wil met dit project aandacht geven aan de ontwikkeling en innovatie van Nederlands vakmanschap, tegen de achtergrond van de ambachten die Peter de Grote in de zeventiende eeuw in Nederland leerde. Hij introduceerde die ambachten in Rusland en voerde daarmee ingrijpende hervormingen door. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met de MBO Raad en Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

Scholenproject Peter de Grote als mbo-student

Studenten van zeven mbo-scholen in Amsterdam en omgeving hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan bijzondere presentaties over hun vakgebieden, die ook in Peter de Grote’s tijd belangrijk waren. Te zien zijn spectaculaire objecten, waaronder een zelfgemaakte auto, boten en bijzondere, eeuwenoude instrumenten uit de navigatie, landmeetkunde en artsenij. De deelnemende scholen zijn ROC Horizon College, Regiocollege, Nova College, ROC van Amsterdam, Mediacollege Amsterdam, Hout en Meubileringscollege en ROC TOP. De presentaties zijn vrij toegankelijk tot het eind van de Peter de Grote tentoonstelling op 13 september 2013.

Enquête

Tijdens de bijeenkomst worden de resultaten van de enquête bekendgemaakt, die gehouden is onder ondernemers, praktijkopleiders, schoolbestuurders en mbo-studenten. De enquête bevat opzienbarende antwoorden op vragen als: ‘staat vakmanschap gelijk aan welvaart? Wat zijn op dit moment de meest kansrijke sectoren van vakmanschap, waar ook in het buitenland behoefte aan is? Wat is het belang van innovatie in vakmanschap? Hoe en met welke middelen moet innovatie in vakmanschap worden bevorderd? Welke rol speelt het onderwijs hierin en welke rol is weggelegd voor het bedrijfsleven? Wat kan de politiek doen? Wat vinden de studenten zelf, van hun toekomst, van vakmanschap? De enquête kwam tot stand met medewerking van VNO/NCW, MKB Nederland, Kenteq en Ipsos Synovate.

Muurcitaten

‘Ik zoek geen goud, maar vergeet nooit dat ik de tsaar ben’. Dit citaat van Peter de Grote is bij de ingang van de tentoonstelling te zien. Op diezelfde muur worden citaten onthuld van zeer prominente Nederlanders, zoals Piet Hein Eek, Jan Taminiau, Marianne Vos en koning Willem-Alexander. Deze citaten onderstrepen het belang van (innovatie in) vakmanschap tegen de achtergrond van Peter de Grote’s leergierigheid. De citaten zijn voor bezoekers te zien tot en met 13 september 2013.

Programma 1 juli 2013

12.30 uurOntvangst
13 uurWelkom door Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam. Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
13.10 uurEnquête-uitkomsten
13.20 uurMichael van Straalen, voorzitter Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven biedt de enquête-uitkomsten aan de minister van OCW
13.30 uurJan van Zijl, voorzitter MBO Raad
13.40 uurOnthulling muurcitaten en opening en scholenproject Peter de Grote als mbo student
14 uurAfsluiting

Tentoonstelling Peter de Grote, een bevlogen tsaar

Peter de Grote, Ruslands beroemdste tsaar, is bevlogen en leergierig. Hij wil zijn land moderniseren en reist naar het Westen. In Amsterdam treft hij een moderne, liberale havenstad aan. Dat wil hij ook in Rusland. Hij sticht er een nieuwe hoofdstad: St.-Petersburg. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een van de intrigerendste figuren uit de geschiedenis: de tsaar die zijn land optilde uit de middeleeuwen. Historische voorwerpen, persoonlijke bezittingen, schilderijen (waaronder Ruslands eerste Rembrandt), goudschatten uit Siberië, kostuums en wapens voeren de bezoekers, aan de oevers van de Amstel waar hij in 1697 zelf rondliep, mee naar zijn tijd en zijn leven.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.