Amsterdam, 1 juli 2013

Enquête leert: vakmanschap is essentieel voor welvaart, mbo-studenten zijn positief over baankansen

Deze maandag 1 juli, om 14 uur, zijn in de Hermitage Amsterdam de resultaten van een landelijke enquête over vakmanschap overhandigd aan minister Bussemaker van OCW. Er blijkt onder meer uit dat 95% van de ondervraagde bedrijven en scholen het economisch belang van goed ontwikkeld vakmanschap groot acht. Verdere ontwikkeling van vakmanschap wordt zeer belangrijk gevonden door ruim tweederde van de respondenten en staat voor een grote meerderheid gelijk aan welvaartsgroei. Mbo-studenten vinden dat Nederland door vakmanschap een rijk land is geworden (59% is het eens met deze stelling). Zij zijn ook positief over hun baankansen: 55% schat die hoog of heel hoog in, slechts 5% laag. Ruim twee op de drie studenten denken vijf jaar na hun afstuderen nog steeds hetzelfde beroep uit te oefenen en ruim een derde van de studenten verwacht een vaste baan over te houden aan de stageplaats.

Enquête

De enquête Peter de Grote en Nederlands vakmanschap is gehouden onder Leerbedrijven (213), ROC-bestuurders (41) en mbo-studenten (150) en bevat opzienbarende antwoorden op vragen als: ‘Wat is het belang van innovatie in vakmanschap? Hoe, met welke middelen moet innovatie in vakmanschap worden bevorderd? Welke rol speelt het onderwijs hierin en welke rol is weggelegd voor het bedrijfsleven? Wat kan de politiek doen? Wat vinden de studenten zelf, van hun toekomst, en van vakmanschap? De enquête is een initiatief van de Hermitage Amsterdam en kwam tot stand in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos, de MBO Raad en Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, wier voorzitter Michael van Straalen de resultaten aan de minister overhandigde. De resultaten van de enquête zijn beschikbaar op aanvraag via pressoffice@hermitage.nl.

Expositie Peter de Grote als mbo-student

Studenten van zeven mbo-scholen in Amsterdam en omgeving hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan bijzondere presentaties over hun vakgebieden, die ook in Peter de Grotes tijd belangrijk waren. Het heeft een expositie opgeleverd met vele opvallende objecten, waaronder een zelfgemaakte auto, boten en bijzondere, eeuwenoude instrumenten voor navigatie, landmeetkunde en artsenij. De deelnemende scholen zijn ROC Horizon College, Regiocollege, Nova College, ROC van Amsterdam, Mediacollege Amsterdam, Hout en Meubileringscollege en ROC TOP. De minister van OCW opende de expositie door onthulling van muurcitaten over de betekenis van goed ontwikkeld vakmanschap. De expositie in de Hermitage Amsterdam is vrij toegankelijk tot het eind van de Peter de Grote tentoonstelling op 13 september 2013. Highres beeld van de bijeenkomst, de expositie en de muurcitaten worden vanaf 2 juli geplaatst op www.hermitage.nl.

De Hermitage Amsterdam wil met dit project aandacht geven aan de ontwikkeling en innovatie van Nederlands vakmanschap, tegen de achtergrond van de ambachten die Peter de Grote in de zeventiende eeuw in Nederland leerde. Hij introduceerde die ambachten in Rusland en voerde daarmee ingrijpende hervormingen door. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met de MBO Raad en Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

Foto's Evert Elzinga

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.