Amsterdam, 9 december 2013

100 meter brede gevel Hermitage wordt lichtkunstwerk

Stromend water en vliegende bladeren sieren de Hermitage Amsterdam van 6 december tot en met 19 januari 2014. Voor het Amsterdam Light Festival heeft lichtkunstenaar Teresa Mar (1973) een gigantische projectie gemaakt op de 100 meter brede voorgevel van de Hermitage. Mar omschrijft de natuur als de ware artiest, die haar fascineert. Dit zet ze kracht bij door de gevel van de Hermitage over de hele breedte in een lichtprojectie te zetten die het water en vallende herfstbladeren verbeeldt. In de projectie verwerkt Mar stijlcitaten van de Franse schilders in de huidige tentoonstelling Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst. Het lichtkunstwerk is een gezamenlijk project van de Hermitage Amsterdam en het Amsterdam Light Festival, dat de succesvolle eerste editie van 2012 dit jaar een vervolg geeft.

Teresa Mar

De Oostenrijkse Teresa Mar is een internationaal actieve lichtartiest die haar tijd verdeelt tussen Wenen en Barcelona. Ze heeft zowel kunst als politicologie gestudeerd. Sinds 1997 is ze actief als ‘artistiek architect’. Haar werk is onder meer getoond tijdens het lichtfestival Glow in Eindhoven. Door haar achtergrond in de schilderkunst hebben haar projecties meer weg van gigantische abstracte schilderijen dan van het bekende video mapping.

Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst

De Hermitage Amsterdam besteedt tot en met 28 februari 2014 aandacht aan een fascinerende groep Franse kunstenaars aan het einde van de negentiende en begin twintigste eeuw: Les Nabis. Na de doorbraak van het impressionisme zochten zij naar nieuwe artistieke wegen. De ongrijpbare Paul Gauguin (1848–1943) was de inspiratiebron voor de introverte Pierre Bonnard (1867–1947) en de theoreticus Maurice Denis (1870–1943). De laatste twee verenigden zich kortstondig met andere kunstenaars, zoals Félix Vallotton en Édouard Vuillard, onder de naam les Nabis, wat in het Hebreeuws ‘profeten’ betekent. In tegenstelling tot de impressionisten, die vooral momentopnames van het licht in de natuur probeerden te vatten, legden de Nabis de nadruk op kleur, gevoel, symbool en verbeelding. Hun werk was al snel geliefd in Parijs, maar ook in Moskou, waar de rijke Russische verzamelaar Ivan Morozov hun werk kocht en hun grote opdrachten verschafte.

Fotografie Janus van den Eijnden

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.