Studenten vinden bewijzen antieke Zijderoute in objecten

Vandaag, maandag 7 juli 2014, presenteerden de zes studenten van het project Retour Zijderoute de door hen meegebrachte bewijzen van culturele uitwisseling langs de Zijderoute. Zij vonden in Centraal-Azië symbolen, gebruiken en verhalen die naar de antieke Zijderoute teruggrijpen. Van rijk versierde hoofddeksels met zon- en maansymbolen, een luit (dombra) die iedere Kazach lijkt te kunnen bespelen – van kapper tot douanebeambte – tot het grote bruidskleed (suzani) dat onvoltooid bleef omdat het huwelijk werd afgezegd.

De objecten zijn bijgezet in de tentoonstelling Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage en nog te zien tot en met 5 september 2014. Mike de Booij, Rens Bravenboer, Eren Nazim Cam, Nadia Hamid, Janine van Noorden en Vera Tolstoj, allemaal studenten archeologie en (kunst)geschiedenis, hebben in een ruime maand meer dan 2000 kilometer afgelegd langs en nabij de legendarische handelsroute in Centraal-Azië. Ze bestudeerden landen en culturen, handel, landschap, muziek, voedsel en dieren, om in het heden bewijzen te vinden van de enorme culturele uitwisseling waar de Zijderoute toe leidde. Vooraf en tijdens de expeditie deden ze verslag via video- en weblogs. Voor dit project krijgen zij officieel studiepunten. Het project is opgezet door de Hermitage Amsterdam in samenwerking met Universiteit Leiden en KLM.

Retour Zijderoute is onderdeel van de tentoonstelling Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage, die tot en met 5 september zeldzame schoonheid presenteert in ruim 250 objecten, zoals muurschilderingen, sculpturen, kostbaarheden van zijde, zilver, glas, goud, terracotta, opgegraven door Russische expedities in de negentiende en twintigste eeuw. De bezoeker reist in de voetsporen van de ontdekkers die de wegen in kaart brachten van de koningen en kooplieden in de vroege middeleeuwen, terug tot aan de eerste boeddhistische monniken van voor onze jaartelling. Net als de karavanen, die eeuwen geleden onherbergzame streken doorkruisten, langs oases, koningssteden en kloosters, legt de bezoeker zelf de handelsroutes af – van west naar oost of van oost naar west – en ontdekt ongelofelijke antieke schatten.

Foto Janiek Dam

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.