OpenOffice document MS Word document

Het Studiecentrum van de Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam is niet alleen een locatie voor tentoonstellingen. Het is ook een plek waar bezoekers kunnen leren over de geschiedenis van de relatie tussen Rusland en Nederland. Hierin speelt het studiecentrum een belangrijke rol. Het ligt op de begane grond van de Herenvleugel aan de Nieuwe Herengracht. Leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen er terecht, evenals bezoekers van de Hermitage Amsterdam. De toegang is gratis.

Het studiecentrum geeft meer informatie over:

de geschiedenis en de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg de geschiedenis van Rusland en St.-Petersburg Rusland en St.-Peterburg nu de geschiedenis van Amstelhof en de Hermitage Amsterdam de tentoonstellingen.

In het studiecentrum wordt informatie op verschillende manieren aangeboden.

Via computers

Het studiecentrum is een startpunt voor meer relevante informatie. Voor een groot gedeelte komt die van computers/internet. Ieder beeldscherm heeft dezelfde startpagina vanwaar de bezoeker vier portals kan betreden:

De Hermitage St.-Petersburg
De ingang naar de enorme website van de Hermitage. De collectie kan worden bekeken, het gebouwenensemble, de geschiedenis van het museum, enzovoorts.

De Hermitage Amsterdam
Allerlei aspecten van de Hermitage Amsterdam: het gebouw, de geschiedenis van het project, service, eerdere tentoonstellingen.

Rusland/St.-Petersburg
Meer info over Rusland en de stad St.-Petersburg en de andere Russische musea waar de Hermitage Amsterdam mee samenwerkt.

De tentoonstelling
Achtergrondinfo over en rond het onderwerp van de tentoonstelling. Meer over kunstwerken en kunstenaars.

Er is nog een vijfde keuze:

Catalogus bibliotheek
De bibliotheek is ontsloten in een digitale catalogus. Er kan gezocht worden op onderwerp, auteur, uitgever en meer. Ieder boek heeft een uniek nummer en een standplaats. Alle boeken in de catalogus bevinden zich in het studiecentrum zelf.

Via touchscreens: Het Filmarchief

Bezoekers kunnen oude filmbeelden, documentaires, interviews en dergelijke zien. Dit gaat via een aantal touchscreens met een hoofdmenu, verdeeld over de volgende onderwerpen.

Hermitage Amsterdam
Films over de openingen van fase 1 en 2 en over het bouwproces van Amstelhof.

Hermitage St.-Petersburg
Interviews, speelfilms en documentaires, korte filmfragmenten met interieurs.

Tentoonstellingen
Reportages van eerdere tentoonstellingen in De Nieuwe Kerk (Catharina, Stroganoff) en de Hermitage Amsterdam (Grieks Goud, Nicolaas & Alexandra, Venezia!, Art Nouveau).

Via het grote scherm

Iedere middag draait er een speciaal filmprogramma, samengesteld uit het archief van de Hermitage Amsterdam. Bezoekers kunnen op een tribune met koptelefoons deze films volgen. Elke maand is er een nieuw programma.

Via boeken/tijdschriften

Het studiecentrum huisvest de bibliotheek van de Hermitage Amsterdam: handboeken en naslagwerken over onderwerpen gerelateerd aan de verder in het studiecentrum behandelde thema’s. Voorop staan de collecties van de Hermitage in St.-Petersburg en andere Russische musea. Het gaat om circa 45 meter boeken. Er is ook een leestafel met een aantal tijdschriften.

Openingstijden studiecentrum

Het studiecentrum is iedere dag, ook in het weekend, vrij toegankelijk van 13.00 tot 17.00 uur. In de ochtenden op weekdagen (10.00-13.00 uur) is het gereserveerd voor de klassikale lessen voor het voortgezet onderwijs.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.