OpenOffice document MS Word document

Hermitage Amsterdam - Tentoonstellingsprogramma 2009 - 2011

20 juni 2009 - 31 januari 2010

Openingstentoonstelling

Aan het Russische hof. Paleis en protocool in de negentiende eeuw

De Hermitage Amsterdam opende met de tentoonstelling Aan het Russische hof. Paleis en protocol in de 19de eeuw, die met ruim 2000 objecten van het moedermuseum in St.-Petersburg een van de grootste tentoonstellingen ooit in Nederland blijkt te zijn. De tentoonstelling, te zien van 20 juni 2009 tot en met 31 januari 2010, speelt zich af in een eeuw van zes tsaren. De eerste is de minder bekende Paul I, de zoon van Catharina de Grote, de laatste Nicolaas II, de tragische laatste tsaar van Rusland.

6 maart 2010 – 17 september 2010

Matisse tot Malevich. Pioniers van de Moderne Kunst uit de Hermitage

De Hermitage in St.-Petersburg herbergt een van de beste collecties Franse schilderkunst uit het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Dit bijzondere onderdeel van de collectie bevat honderden meesterwerken van kunstenaars die als pioniers van het modernisme kunnen worden beschouwd, onder meer Matisse, Van Dongen, De Vlaminck, Derain en Picasso. In de tentoonstelling wordt het begrip modernisme in een historisch perspectief geplaatst en is er ruime aandacht voor de manier waarop de kunstenaars aan deze revolutionaire vernieuwing in de kunst deelnamen. De oorsprong van deze collectie van de Hermitage lag bij de beroemde Russische verzamelaars Morozov en Sjtsjoekin.

Voor het eerst zullen in Nederland hoogtepunten uit deze ‘moderne’ verzameling Franse kunst van de Hermitage te aanschouwen zijn, in een tentoonstelling die zijn weerga in de Nederlandse musea niet kent. In de toekomst zal een tweede tentoonstelling ingaan op de oorsprong van deze moderne kunst, aan de hand van een rijke selectie van de beroemde Franse impressionisten uit de Hermitage. Gastconservator is Henk van Os, Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Raad van Specialisten van de Hermitage Amsterdam.

18 september 2010 – 18 maart 2011

Alexander de Grote en de Weg naar het Oosten

Alexander de Grote heeft de geschiedenis en de politieke situatie in de oudheid grondig veranderd. Dankzij zijn veroveringen heeft hij de grenzen van het Griekse cultuur flink verlegd, tot ver in het oosten, en de bron der kennis tussen oost en west flink vergroot. De tentoonstelling besteedt aandacht aan alle landen waarmee Alexander in aanraking kwam dankzij zijn grote veroveringstocht naar het Oosten: Perzië, Egypte, Afghanistan, India, tot aan de grens met Mongolië. Het is daarmee de eerste tentoonstelling die op zo grote schaal aandacht besteed aan het hellenisme als mondiaal proces van wederzijdse beïnvloeding tussen verschillende beschavingen en culturen.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.