OpenOffice document MS Word document

Hermitage voor Kinderen open vanaf 20 juni

Ontwikkeling creatief talent voor álle kinderen van Amsterdam

Kunst en cultuur zijn belangrijk in de opvoeding van kinderen. Vanuit die gedachte heeft de Hermitage in St.-Petersburg een grote educatieve traditie opgebouwd. Jaarlijks genieten daar honderdduizenden kinderen van 4 tot en met 18 jaar van een uitgebreid programma. Vanaf het begin stond vast dat ook in de Hermitage Amsterdam kinderen alle aandacht zouden krijgen.

Gebouw Neerlandia, gelegen aan de Nieuwe Herengracht en huisvesting van de eerste fase van de Hermitage Amsterdam, is vanaf 20 juni 2009 Hermitage voor Kinderen. Het is voor Nederland uniek dat zoveel vierkante meters in een museum worden vrijgemaakt voor educatieve programma’s. In het gebouw met vijf ateliers, twee leslokalen, een Kinderkantine en een Kinder Cadeau Winkel zullen we vanaf het schooljaar 2009/2010 jaarlijks 20.000 schoolkinderen uit het basisonderwijs uit groot Amsterdam ontvangen. Er komen drie verschillende programma’s, elk afgestemd op de tentoonstellingen in de Hermitage, die de kinderen via een verbindingsgang kunnen bezoeken.

Het principe is gebaseerd op social inclusion: ieder kind heeft recht op de ontdekking van zijn eigen talent. Niet alle kinderen in Amsterdam komen automatisch in contact met beeldende kunst, musea en creativiteit. De Hermitage Amsterdam wil zoveel mogelijk verschillende kinderen bereiken en werkt daarom nauw samen met verschillende stadsdelen in Amsterdam. Het resultaat is dat een bonte mengeling van kinderen met diverse achtergronden een bezoek aan de Hermitage voor Kinderen zal brengen.

Hermitage School

Een creatief onderwijsprogramma voor de groepen 4-5-6 uit het basisonderwijs. De leerlingen hebben op school al een paar weblessen gevolgd als ze een bezoek brengen aan de Hermitage voor Kinderen. Daar worden ze ontvangen door de docent, die ze dan meeneemt voor een rondleiding door de tentoonstelling. Na afloop gaan ze met de docent terug naar de Hermitage voor Kinderen en maken ze een creatieve opdracht die met het thema van de tentoonstelling samenhangt.

Hermitage Atelier

Tijdens het klassikale bezoek aan de Hermitage School bekijkt de docent of er in de klassen bijzondere talenten zitten. Aan het einde van de tentoonstelling nodigen de docenten alle talenten via de ouders uit om hun talent verder te ontwikkelen in het programma Hermitage Atelier. Het bestaat uit 3 blokken van ieder 5 lessen in weekeinden en op woensdagmiddagen.

Hermitage Academie

Wanneer een talent het Hermitage Atelier heeft doorlopen is het 11 of 12 jaar oud. De Hermitage Amsterdam biedt dan drie jaar lang, twaalf keer per jaar, een vervolgprogramma. Dat is niet zoals het Atelier alleen gericht op ontwikkeling van het creatieve talent, maar ook op kennis van kunstgeschiedenis. Ook worden andere kunstinstellingen bezocht. Te denken valt aan de Rijksakademie en het Rembrandthuis.

Mogelijk gemaakt door

VSBfonds is partner van de Hermitage voor Kinderen. Met een bedrag van € 2 miljoen stelt VSBfonds de Hermitage Amsterdam in staat om de Hermitage voor Kinderen te verwezenlijken. De bijdrage is bedoeld om de verbouwing, de inrichting en de programmering voor de periode 2009-2012 te financieren. De donatie is een van de hoogste bedragen die VSBfonds ooit aan één specifiek initiatief heeft geschonken. Het Prins Bernhard Cultuur Fonds levert een bijdrage voor aanschaf van het educatief materiaal voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.