OpenOffice document MS Word document

Programma voor het Voortgezet Onderwijs

Het studiecentrum is de plaats in de Hermitage Amsterdam waar leerlingen uit het voortgezet onderwijs worden ontvangen en voorgelicht, en daarna aan het werk gaan.

De onderwerpen van veel tentoonstellingen in de Hermitage Amsterdam hebben te maken met aspecten van de Europese cultuurgeschiedenis. Dat past bij de behoefte in het voortgezet onderwijs om daar meer aandacht aan te besteden. De algemene opinie is dat de scholen tegenwoordig te weinig aan de Nederlandse en Europese geschiedenis doen. De Hermitage Amsterdam wil met zijn programma helpen daar iets aan te veranderen. Indirect, in de keuze van tentoonstellingen, en direct, met een diepgravend lesprogramma.

Voor de verschillende niveaus van het voortgezet onderwijs (in heel Nederland) wil de Hermitage Amsterdam verschillende lesmodules ontwikkelen die zowel over algemene onderwerpen gaan als over de specifieke tentoonstellingen en zowel klassikaal als individueel te volgen zijn. De klassikale programma’s zijn kort (45 minuten) of lang (2 uur). De modules variëren per tentoonstelling. De lessen worden gegeven in het studiecentrum zelf. Boekingen van klassen gaan via de reserveringslijn van de Hermitage Amsterdam.

Korte module

Na binnenkomst nemen de leerlingen plaats op de tribune voor het grote scherm. Dan volgt een introductie door een rondleider/docent van de Hermitage Amsterdam, dan een film met algemene informatie. Na de film zijn er korte opdrachten die te maken hebben met de tentoonstelling. Deze worden uitgevoerd op de computers van het studiecentrum. Afsluitend volgt een bezoek aan de tentoonstelling zelf.

Lange module

Ook deze begint na binnenkomst met een introductie door een rondleider/docent van Hermitage Amsterdam en de film. Maar hier volgt direct na de film een bezoek aan de tentoonstelling. Daarna keren de leerlingen terug in het studiecentrum en gaan aan de slag met een speciale computerles, met twee personen per computer. De sessie wordt afgesloten met een presentatie van de opdrachten en uitkomsten, waarvoor weer naar de tribune wordt verhuisd.

Individueel: CKV-bezoek

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs kunnen ook individueel het studiecentrum bezoeken om opdrachten te maken, om onderzoek te doen of voor speciale projecten. Zij kunnen er dan terecht na 13.00 uur. Van de medewerkers van het studiecentrum krijgen zij de hulpmiddelen aangereikt voor hun werk.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.