MS Word document

Hermitage Amsterdam opent op 28 februari 2004

Eerste tentoonstelling gewijd aan Grieks Goud

De eerste fase van de Hermitage Amsterdam wordt op 28 februari 2004 voor het publiek geopend in gebouw Neerlandia aan de Amsterdamse Nieuwe Herengracht. In zes zalen zullen kleine wisseltentoonstellingen worden georganiseerd afkomstig uit de rijke collectie van het Staats Hermitage Museum te St.-Petersburg. Iedere tentoonstelling zal ruim vijf maanden te zien zijn. Voor de openingstentoonstelling reizen in het Grieks Olympisch jaar de mooiste Griekse gouden sieraden uit de schatkamer van de Hermitage naar Amsterdam. Dit Griekse goud werd gevonden tijdens de diverse expedities naar de Zwarte Zee, waar de Grieken nederzettingen hadden. Later in 2004 volgt een tentoonstelling over het leven en de verzamelingen van het laatste tsarenpaar, Nicolaas en Alexandra, gevolgd door een tentoonstelling over Venetiaanse kunst uit de achttiende eeuw. Deze eerste tentoonstellingen weerspiegelen de onderwerpsgebieden van de toekomstige tentoonstellingen: antropologie, geschiedenis en beeldende kunst.

Gebouw Neerlandia vormt de eerste fase van het grote masterplan van de Hermitage Amsterdam. Eind 2007 zal naar verwachting de hele Amstelhof in gebruik worden genomen door de het nieuwe museum, met een totale tentoonstellingsoppervlakte van ruim 4000 vierkante meter.

Het budget voor de renovatie van gebouw Neerlandia bedraagt 4 miljoen euro; het gehele plan heeft een bouwbudget van 39 miljoen euro, mogelijk gemaakt door de sponsor, de Bank Giro Loterij, en de subsidiënten de Provincie Noord-Holland, de Gemeente Amsterdam en het W.E. Jansen Fonds.

Tijdens de eerste tentoonstelling zal een pilotproject worden gestart met de educatieve activiteiten van de Hermitage Amsterdam. Enkele scholen van stadsdelen Zuidoost en Zuid zullen deelnemen aan de kinderateliers en de talentklas. Naast deze voorzieningen bevat gebouw Neerlandia een museumwinkel en een café. De Stichting Hermitage aan de Amstel verwacht jaarlijks 40.000 bezoekers voor het eerste deel van de Hermitage Amsterdam.

Over de Hermitage in St.-Petersburg

Het Staats Hermitage Museum ('de Hermitage') is het grootste kunstmuseum in Rusland. Ooit begonnen als privé-collectie van de keizerlijke familie werd het genationaliseerd en uitgebreid na de revolutie van 1917. De collectie bevat meer dan 3 miljoen objecten, waaronder een van 's werelds mooiste verzamelingen oude meesters, werken van het impressionisme en postimpressionisme, klassieke antiquiteiten, Europese en Russische kunstnijverheid, Oosterse kunst en voorwerpen die door archeologen zijn opgegraven tijdens de periode van de Sovjet-Unie. Het museum is gevestigd in het voormalige keizerlijk paleis in het centrum van St.-Petersburg, en bestaat uit het barokke Winterpaleis, de neoklassieke Kleine Hermitage, de Oude Hermitage, het Hermitage Theater en de Nieuwe Hermitage. Het museum werd in 1852 door tsaar Nicolaas I geopend en stond tot 1917 bekend als het Keizerlijke Hermitage Museum. Professor Mikhail Piotrovski is sinds 1992 de directeur van het Staats Hermitage Museum.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.