OpenOffice document MS Word document

Hermitage voor Kinderen gestart met schoolprogramma

Met veel ballonnen, taart en drie Amsterdamse schoolklassen is op 1 september om 9.00 uur de Hermitage voor Kinderen officieel voor het onderwijs geopend door Joost van Lanschot, directeur VSBfonds, en Ernst Veen, directeur Hermitage Amsterdam. Vanaf 1 september zijn er van dinsdag tot en met vrijdag lesprogramma’s voor schoolkinderen uit het basisonderwijs in Amsterdam. In het schooljaar 2009/2010 worden 20.000 leerlingen ontvangen.

De Hermitage voor Kinderen is mogelijk gemaakt door VSBfonds, dat als partner genereuze ondersteuning biedt. Het Prins Bernhard Cultuurfonds levert een bijdrage voor de aanschaf van het educatieve materiaal.

Op 1 september is het schoolprogramma van start gegaan. (Op 20 juni werd het pand, gelijktijdig met de gehele Hermitage Amsterdam, reeds geopend voor individuele kinderontvangsten en partijtjes). Het is voor Nederland uniek dat zoveel vierkante meters in een museum worden vrijgemaakt voor educatieve programma’s. Het gebouw heeft vijf ateliers, twee leslokalen, een Kinderkantine en een Kinder Cadeau Winkel.

Het principe van de programma’s is gebaseerd op social inclusion: ieder kind heeft recht op de ontdekking van zijn eigen talent. Niet alle kinderen in Amsterdam komen automatisch in contact met beeldende kunst, musea en creativiteit.

De Hermitage Amsterdam wil zoveel mogelijk verschillende kinderen bereiken en werkt daarom nauw samen met verschillende stadsdelen in Amsterdam.

Het resultaat is dat een bonte mengeling van kinderen met diverse achtergronden een bezoek aan de Hermitage voor Kinderen zal brengen.

Hermitage School

Een creatief onderwijsprogramma voor de groepen 4-5-6 uit het basisonderwijs.

De leerlingen hebben op school al een paar weblessen gevolgd als ze een bezoek brengen aan de Hermitage voor Kinderen. Daar worden ze ontvangen door de docent, die ze dan meeneemt voor een rondleiding door de tentoonstelling.

Na afloop gaan ze met de docent terug naar de Hermitage voor Kinderen en maken ze een creatieve opdracht die met het thema van de tentoonstelling samenhangt.

Hermitage Atelier

Tijdens het klassikale bezoek aan de Hermitage School bekijkt de docent of er in de klassen bijzondere talenten zitten. Aan het einde van de tentoonstelling nodigen de docenten al deze talenten via de ouders uit om hun vaardigheden verder te ontwikkelen in het programma Hermitage Atelier. Het bestaat uit 3 blokken van ieder 5 lessen in weekeinden en op woensdagmiddagen.

Hermitage Academie

Wanneer een talent het Hermitage Atelier heeft doorlopen is het 11 of 12 jaar oud. De Hermitage Amsterdam biedt dan drie jaar lang, twaalf keer per jaar, een vervolgprogramma. Dat is niet zoals het Atelier alleen gericht op ontwikkeling van het creatieve talent, maar ook op kennis van kunstgeschiedenis. Ook worden andere kunstinstellingen bezocht.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.