OpenOffice document MS Word document

Matisse tot Malevich

Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage

6 maart - 17 september 2010

Topstukken van Matisse, Picasso, Van Dongen, De Vlaminck, Derain en nog vele andere tijdgenoten schitteren van 6 maart t/m 17 september 2010 in de Hermitage Amsterdam in de tentoonstelling Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage. Voor deze tentoonstelling zijn circa 75 schilderijen geselecteerd uit de Hermitage St.-Petersburg, die een van de mooiste collecties Franse schilderkunst ter wereld uit het begin van de twintigste eeuw herbergt. Behalve de wereldberoemde Franse meesters zullen ook even beroemde Russische tijdgenoten als Malevich en Kandinsky zijn vertegenwoordigd. Deze kunstenaars gelden met elkaar als de pioniers van het modernisme. Bijna alle getoonde werken behoren tot de vaste presentatie in St.-Petersburg. De meeste komen oorspronkelijk uit de Moskouse verzamelingen van Morozov en Sjtsjoekin. Het is voor het eerst dat deze omvangrijke collectie avant-garde meesterwerken in Nederland getoond wordt. In de tentoonstelling krijgt het ontstaan van de moderne kunst als kunsthistorisch verschijnsel aandacht, maar vooral ook de bezieling van de kunstenaars zelf , toen zij aan het begin van de vorige eeuw een revolutie in de kunst ontketenden, een cruciaal moment in de kunstgeschiedenis.

Morozov en Sjtsjoekin

De oorsprong van deze belangrijke collectie van de Hermitage ligt in handen van de beroemde Russische kunstverzamelaars Iwan Morozov (1871-1921) en Sergei Sjtsjoekin (1854- 1936), beiden textielhandelaar. Zij brachten de Franse kunst naar Rusland in hun verlangen de vaderlandse kunst op een volkomen ander spoor te brengen. Van hen ging een grote stimulerende werking uit. Sjtsjoekin was de opvallendste verzamelaar van zijn tijd; niemand anders heeft zoveel werken van Picasso (51) en Matisse (37) gekocht. Morozov en Sjtsjoekin durfden het aan de revolutionaire werken – met soms nog natte verf – aan te kopen en beheersten tijdens de eeuwwisseling het kunstleven in Moskou. Wat zij aankochten werd in hun eigen huis op gezette tijden tentoongesteld. Zo konden jonge Russische kunstenaars zich informeren over wat er in Frankrijk in zwang was. Door het aanbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam er een einde aan het verzamelen. Tijdens de Oktoberrevolutie van 1917 werden de twee collecties onteigend en in 1948 kreeg de Hermitage St.- Petersburg een groot deel ervan in beheer. In een documentaire presentatie in een van de tentoonstellingsruimtes van de Hermitage Amsterdam krijgt de bezoeker een beeld van de levens van beide collectioneurs en inzicht in hun eigenzinnig en vooruitstrevend verzamelbeleid.

Kunstenaars als Matisse, Picasso, Derain, De Vlaminck en Van Dongen waren op zoek naar vernieuwing, naar bevrijding van de natuur en van de academische tradities in de schilderkunst. Zij vormden de eerste belangrijke avant-gardestroming van de twintigste eeuw, die in de Franse schilderkunst rond 1900 ontstond als een reactie op het impressionisme en pointillisme. Felle kleuren en kleurcontrasten, ruwe penseelvoering, vereenvoudigde vormen, en gedurfde vertekeningen kenmerkten de vernieuwing. Licht en schaduw werden zonder tussentinten en zonder zachte overgangen weergegeven. In de traditionele schilderskunst wilden de kunstenaars de driedimensionale ruimte nog laten zien. Voor de pioniers was dat niet belangrijk meer, daar was immers de fotografie voor. Met hun werk riepen de schilders emotionele reacties op. Matisse, de meest begaafde en invloedrijke, was het middelpunt van de groep schilders die fauvisten, ‘wilde dieren’, werd genoemd. Maar liefst 12 schilderijen en 4 sculpturen van hem zijn straks op de tentoonstelling te zien (o.a. De rode kamer, fotovel 02, Jeu-de-boules, fotovel 01).

Picasso is vertegenwoordigd met 12 schilderijen (o.a. De absintdrinkster, fotovel 08, Tafel in een café, fotovel 09). Hij experimenteerde gedurende zijn lange en vruchtbare leven constant met nieuwe technieken en legde vanaf 1907 de basis voor het kubisme. Een hardere en strakkere uitdrukkingswijze en gebruik van dikke verflagen typeerden deze nieuwe stijl.

Kandinsky (o.a. Winterlandschap, fotovel 05) ontmoette Picasso en Matisse in Parijs en was zeer onder de indruk van de kleureffecten in hun werk, maar werd ook beïnvloed door de muziek (Schönberg). Hij wilde nog meer zijn eigen gevoel en expressie weergeven, hij hoorde de kleuren van de muziek en zijn kleuren riepen muziek op. Malevich ging nog een stap verder. Nadat hij in aanraking was gekomen met al het nieuws van de twintigste eeuw, bracht hij uiteindelijk alles, de natuur, het leven, het ‘zijn’ terug tot een geometrisch vlak (Zwart vierkant, fotovel 12).

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.