MS Word document

Pelgrimsschatten

Byzantium–Jeruzalem

1 oktober 2005 t/m 26 maart 2006

Vanaf 1 oktober 2005 presenteert de Hermitage Amsterdam een zeer bijzonder deel van de rijke collectie van de Hermitage in St.-Petersburg. De vierde tentoonstelling in de Hermitage toont bijna 200 unieke kunstwerken, het merendeel door pelgrims als souvenir ooit meegenomen uit het Heilige Land. Bijzondere en zeer zeldzame reliekhouders, ragfijn bewerkte houten kruizen, unieke iconen en prachtige christelijke voorstellingen op parelmoer schelpen. Ze illustreren de orthodoxe traditie van de pelgrimages naar het Heilige Land, vanaf de vierde eeuw tot aan het begin van de twintigste eeuw.

Elf eeuwen lang, tussen het eind van de vierde eeuw en 1453, was het Byzantijnse rijk het centrum van de wereld én een brug tussen Oost en West. Het rijk absorbeerde het beste van andere en eerdere culturen en vormde zo een unieke cultuur die zijn weerga niet kende. De stuwende kracht achter de Byzantijnse cultuur was het christendom. De Romeinse keizer Constantijn speelde hierbij een belangrijke rol. Vanaf 313 n. Chr. mochten christenen in zijn rijk hun geloof vrijelijk praktiseren en in 330 maakte hij Constantinopel tot de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, ook wel 'Nova Roma' genoemd. In diezelfde tijd vond zijn moeder Helena het 'Ware Kruis' waaraan Jezus Christus gestorven was op de berg Golgotha. Zij werd gezien als de eerste pelgrim naar Jeruzalem.

De tentoonstelling toont bijzondere voorwerpen die als pelgrimssouvenirs gekenmerkt kunnen worden. De hausse van pelgrimages naar het Heilige Land ontstond aan het einde van de vierde eeuw. Pelgrimages werden vooral ondernomen naar de heilige plaatsen waar het leven en lijden van Jezus, Maria en de apostelen zich had afgespeeld. Als aandenken aan hun indrukwekkende ervaringen wilden pelgrims iets meenemen naar huis; grote prestigieuze geschenken, maar ook kleine voorwerpen voor privé-gebruik. Ook in latere eeuwen toen het Heilige Land onder islamitische heerschappij stond, bleven pelgrims komen. In de latere pelgrimssouvenirs zien we dan ook een vermenging van christelijke met islamitische iconografie. De smeltkroes van culturen leverde een bijzondere complexe vormentaal op. De Russische orthodoxe tsaren waren fervente verzamelaars van deze pelgrimsschatten.

Voor deze tentoonstelling leent de Hermitage in St.-Petersburg zijn zeldzaamste reliekhouders en iconen uit aan de Hermitage Amsterdam, waaronder relieken met fragmenten van het Ware Kruis en persoonlijke geschenken aan de tsaren.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.