OpenOffice document MS Word document

St.-Petersburg in beeld

7 juni t/m 24 augustus 2008

De tentoonstelling “St.-Petersburg in beeld” met ruim 100 foto’s uit de Hermitage collectie geeft een unieke kans het leven in St.-Petersburg te zien uit de negentiende en begin twintigste eeuw, toen de stad nog de hoofdstad en het bruisend middelpunt was van het Russische Rijk. Bezoekers van St.-Petersburg zullen ontdekken dat het centrum van de stad en de Hermitage ondanks revolutie en oorlog heel goed bewaard is gebleven, zoals te zien is op de historische foto’s van deze negende tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, een feest der herkenning.

Veel minder bekend dan de wereldberoemde schilderijencollectie van het museum in St.-Petersburg is de fotografiecollectie. De Hermitage in St.-Petersburg bewaart een collectie van ruim 40.000 foto’s, die de ontwikkeling van de fotografie toont van circa 1840 tot 1920. De basis van de collectie lag in de grote hoeveelheden foto’s uit de privé-appartementen en bibliotheken van het Winterpaleis, eigendom van de laatste tsaren Alexander III, Nicolaas II en hun families. Daar kwamen na Russische revolutie van 1917 nog de genationaliseerde (foto-)collecties bij uit de paleizen van families zoals de graven Bobrinski en Stroganov. Deze achtergrond verklaart de vele portretten, maar de collectie bevat ook stadsgezichten en genretaferelen, die met elkaar een incompleet maar sfeervol beeld geven van de bruisende stad die St.-Petersburg zo’n honderd (honderdvijftig) jaar geleden was.

De uitvinding van de fotografie maakte een geheel nieuwe artistieke benadering mogelijk bij het weergeven van de stad St.-Petersburg en haar karakter. Aan het einde van de negentiende en het begin van twintigste eeuw kwamen de beste fotografen in Rusland – soms Russisch, soms van Europese herkomst – samen in de hoofdstad,. Ze legden de schoonheid van de pleinen en avenues van St.-Petersburg vast, de rivier de Neva en haar oevers, de architectuur en de standbeelden, de leidende politieke en culturele figuren. Ook werden de beroemde keizerlijke en privé-paleizen van de stad gefotografeerd. Niet alleen deze interieurs en officiële festiviteiten en galabals werden vastgelegd, maar ook van dagelijkse scènes van een levensstijl die inmiddels allang is verdwenen. De aristocratische en culturele elite van de stad liet zich fotograferen maar ook de middenklasse en de armen.

De beroemdste van de Petersburgse fotografen was de hoffotograaf Karl Bulla. Hij werd bekend als the ‘godfather’ van de reportagefotografie. Van zijn werk heeft de Hermitage een voortreffelijke collectie waarvan een deel in Amsterdam te zien zal zijn. Het werk van Bulla is een combinatie van gevoel voor reportage en artistieke visie. Het zou moeilijk zijn een werkelijk beeld van het leven in St.-Petersburg rond de vorige eeuwwisseling te geven zonder het werk van Bulla, die ons als het ware hele katernen stadsgeschiedenis presenteert: de drukke winkelstraat Nevski Prospekt met mensen die gehaast verschillende kanten uit lopen, paardentrams die langs denderen, kleurrijke plakzuilen en uithangborden voor winkels en ateliers, banken en restaurants.

Een enkele fotograaf kreeg ook toegang tot de keizerlijke residentie en het keizerlijke museum de Hermitage. De foto’s van o.a. de Zaal van Antieke Sculpturen, de Galerij van Oude Schilderkunst en de prachtige zalen voor Italiaanse en Spaanse Schilderkunst laten zien hoe goed het museum nog steeds bewaard is gebleven.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.