Hermitage Amsterdam wisselt tekeningen Rubens, Van Dyck & Jordaens

Op 20 december 2011 vond een wisseling plaats van de tekeningen in de tentoonstelling Rubens, Van Dyck & Jordaens in de Hermitage Amsterdam. Tekeningen uit de zeventiende eeuw zijn kwetsbaar en fragiel, ze kunnen weinig licht verdragen en vragen om een zorgvuldige behandeling. Ze mogen dan ook maar een beperkte periode tentoongesteld worden. De twintig tekeningen van de eerste drie maanden zijn nu vervangen door twintig andere werken, waarvan er acht door Peter Paul Rubens zijn gemaakt. Alle in totaal veertig schetsen, fragmenten en modelstudies zijn afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, waar ze zelden voor het publiek te zien zijn. De Hermitage Amsterdam is dan ook buitengewoon verheugd opnieuw twintig tekeningen te mogen tonen.

Rubens dicteerde drie dagen voor zijn dood aan de notaris wat er met zijn tekeningen zou moeten gebeuren. Tekeningen die hij zelf had gemaakt of verzameld moesten in de familie blijven, voor het geval dat een van zijn zonen hem wilde volgen in het schildersvak. Of voor het geval dat een van zijn dochters een erkende schilder zou huwen. Ze mochten pas verkocht worden als zijn jongste kind de leeftijd van achttien had bereikt. De opbrengst diende volgens dezelfde sleutel over de erven verdeeld te worden als zijn overige bezittingen. In de zomer van 1657, zeventien jaar na zijn dood, vond in Antwerpen een veiling plaats waar de tekeningen van Rubens te koop werden aangeboden. Geen van zijn (schoon)zoons had hem in het vak gevolgd.

Fotografie Evert Elzinga

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.