OpenOffice document MS Word document

Aan het Russische hof

Paleis en protocol in de negentiende eeuw

Grootse openingstentoonstelling Hermitage Amsterdam 20 juni 2009 – 31 januari 2010

De Hermitage Amsterdam opende met de tentoonstelling Aan het Russische hof. Paleis en protocol in de 19de eeuw, die met ruim 1800 objecten van het moedermuseum in St.-Petersburg een van de grootste tentoonstellingen ooit in Nederland is. De tentoonstelling, te zien van 20 juni 2009 tot en met 31 januari 2010, speelt zich af in een eeuw van zes tsaren. De eerste is de minder bekende Paul I, de zoon van Catharina de Grote, de laatste Nicolaas II, de tragische laatste tsaar van Rusland.

Het was een tijd met een zeer rijk hofleven, en dat staat in de tentoonstelling centraal: het uitvoerige hofprotocol, de feestelijke bals, de fantastische japonnen. Onder het reusachtige aantal objecten bevinden zich honderden baljurken, schilderijen van Winterhalter en Repin, unieke meubels (waaronder de beroemde Romanov-troon), indrukwekkende juwelen (van onder anderen Fabergé), kostbare en omvangrijke serviezen en de vleugel van de laatste tsarina. Eén tentoonstellingsvleugel van de Hermitage Amsterdam is gewijd aan het officiële protocol met zijn publieke demonstratie van macht en weelde, de andere vertelt over de grandioze diners, feesten en themabals die de tsaren gaven in de Hermitage.

De tentoonstelling is spectaculair ingericht door Merkx+Girod Architecten, bekend van onder meer de Meesterwerkenpresentatie van het Rijksmuseum Amsterdam en de Marokko-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk. Uitgangspunt van het ontwerp zijn de twee beroemdste staatsievertrekken van het Winterpaleis: de Nicolaaszaal en de Sint-Joriszaal. De decoraties van die zalen komen in geabstraheerde vorm terug in de twee grote tentoonstellingszalen van de Hermitage Amsterdam.

De publieksbegeleiding in de tentoonstelling is zeer gevarieerd. Naast de traditionele beteksting en de audiotour zijn er verschillende interactieve computerprogramma’s die verdieping aanbieden bij de basisinformatie. Opvallende toevoeging is de projectie van beelden uit de film Russian Ark van de Russische regisseur Alexander Sokurov, die helemaal in de Russische Hermitage speelt. Ze zullen samen met muziek en ronddraaiende vitrines bijdragen aan de indruk dat zich in de Hermitage Amsterdam een negentiende-eeuws bal afspeelt.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.