St.-Petersburg & Rusland

Nederland, Rusland en St.-Petersburg

‘Zonder toeven quam de Vorst hier op met zyn gezelschap aen myn kamerdeur kloppen, en trat vervolgens binnen. Ik hier van niet verwittigt was eenighzins ontzet, maer hernam den moedt, en sprak zyn Majesteit met vrymoedige eerbiedenissen aen, dat haer vremt scheen voor te komen, vragende in't Hollantsch: “Hoe weet gy wie ik ben? en hoe komt gy my te kennen?”’

Cornelis de Bruyn over tsaar Peter de Grote in: Reizen over Moskovie, 1711.

De eerste regelmatige contacten tussen Nederland en Rusland zijn – hoe kan het anders – handelsbetrekkingen. Ze beginnen na 1500 en spelen zich voornamelijk af in de havenstad Archangelsk, in het noorden van Rusland.

Aan het einde van de zeventiende eeuw steekt de Russische tsaar Peter I zijn licht op in het buitenland. Onder meer in de Republiek, en Hollandse invloeden doen hun intrede in Rusland. Ook in Peters prestigeproject: de stad St.-Petersburg. Als de nieuwe stad aan de Neva vorm krijgt, verplaatst de handel van Archangelsk zich mét Nederlanders daarheen. Later komen Twentse ‘Rusluie’ hun geluk in St.-Petersburg beproeven. Een Hollandse enclave ontstaat en sommige Nederlanders schoppen het zelfs tot hofleverancier.

Begin negentiende eeuw worden vorstelijke contacten gelegd tussen de hoven van de Romanovs en de Oranjes, voor het huwelijk tussen grootvorstin Anna Pavlovna en kroonprins Willem II. Hierdoor krijgt Nederland in 1840 een koningin van Russische afkomst.

Over deze en andere aspecten van de Nederlands-Russische betrekkingen gaan deze pagina’s. Ze geven een historische verdieping aan de tegenwoordige relatie tussen Amsterdam en St.-Petersburg – tussen de Hermitage aan de Neva en de Hermitage aan de Amstel.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.