St.-Petersburg & Rusland

Swetlana’s Sint-Petersblog

De Russische Swetlana Datsenko is sinds 2005 in St.-Petersburg werkzaam als vaste vertegenwoordiger van de Hermitage Amsterdam. Wie kan bezoekers aan deze imposante stad beter adviseren wat te zien en waarheen te gaan? Daarom geeft Swetlana in deze blog regelmatig nieuwe tips uit St.-Petersburg inside.

Wie op deze pagina klikt, is geen toevallige Googler. Wie deze website raadpleegt, zoekt informatie over de tentoonstellingen, concerten, lezingen en onderwijsprogramma’s in de Hermitage Amsterdam. Óf informatie over St.-Petersburg, de stad waar de ‘moeder’, Staatsmuseum de Hermitage, is gevestigd.

In juni 2009 heropende de Amsterdamse Hermitage in een schitterend verbouwd Amstelhof, met de gigantische tentoonstelling Aan het Russische hof. Om in die sfeer te blijven, wil ik een paar royalty-tips geven aan iedereen die van plan is St.-Petersburg in de komende maanden te bezoeken en deze stad van haar meest ‘keizerlijke kant’ wil ontdekken. En, omdat het zomer is, een romantische suggestie om mee te beginnen.

Swetlana Datsenko

09.05.09

Zomer in St.-Petersburg

Witte nachten – van eind mei tot medio juli – is de meest betoverende tijd in St.-Petersburg. Het wordt in die periode vrijwel niet donker ’s nachts, vooral als het overdag zonnig is geweest. Dat betekent dat je soms niet begrijpt waarom je eigenlijk moet gaan slapen als het zo licht, maar vooral zo druk is het centrum van de stad. Daar komt nog bij dat eind juni het schooljaar eindigt. Ben je toevallig op derde vrijdag van juni in St.-Petersburg, laat je dan verrassen door het enorme feest op en rond het Paleisplein, dat speciaal voor scholieren wordt gehouden. Sprankelende vuurwerken, concerten – ook op andere plaatsen in het centrum - met als hoogtepunt de show aan de Neva tussen de Hermitage en de Peter en Paul Vesting. Rond twee uur ʼs nachts verschijnt op de rivier een schip met rode zeilen – het symbool van alle scholieren die op deze nacht afscheid nemen van hun kinderjaren en volwassen worden.

Het motto van deze dag én van andere junidagen: hoe meer romantiek, hoe beter. Ben je dus verliefd en wil je je geliefde verrassen met een sprookjesachtig weekend, dan moet je in deze periode zeker naar St.-Petersburg gaan. Een nachtelijk boottochtje over de Neva en de grachten van de stad, waarbij je onder elke brug die je passeert moet zoenen (er zijn er 365!) laat niemand onverschillig.

Wanneer:Eind mei – medio juli
Rode Zeilen-feest:20 juni

09.05.09

Keizerlijke paleizen in de buurt van St.-Petersburg

Wat te kiezen?

In aansluiting op de tentoonstelling Aan het Russische hof is een bezoek aan de voormalige keizerlijke paleizen van de Romanovs bijna een vereiste. Ze zijn de moeite waard in elke periode van het jaar. Reisgidsen raden voor een bezoek aan de buitenpaleizen vrijwel altijd Tsarskoje Selo aan. Hoewel dit inderdaad een mooi en indrukwekkend paleis is, en wereldberoemd vanwege de Amberzaal, zou ik zelf toch adviseren om voor Pavlovsk en/of Peterhof te kiezen, vooral bij een kort bezoek aan St.-Petersburg. Op weg naar Pavlovsk kun je dan alsnog genieten van de aanblik van het Catharinapaleis in het nabijgelegen Tsarskoje Selo.

Peterhof

Versailles is weliswaar dichter bij huis, maar het is goed te weten dat toen tsaar Peter de Grote de plattegronden van dit Franse paleis onder ogen kreeg, hij opdracht gaf voor de aanleg van een nóg mooier park met fonteinen vlakbij Sint- Petersburg: het beroemde Peterhof. Park en paleis maken op elke bezoeker een overrompelende indruk, maar vooral de techneuten onder ons zullen een bezoek aan de grotten onder het paleis waarderen – daar zie je het achttiende-eeuwse watertoevoersysteem voor de fonteinen. Zonder pompen bereikt het water een hoogte van 47 meter in de grootste fontein van Peterhof, Samson.

Waar: Peterhof, park en paleis. Fonteinen open van eind mei tot eind september
Hoe te bereiken:In de zomer met de vleugelboot (Meteor) vanaf de pier tegenover de Hermitage – ca. 30 minuten. Neem een retour en je bent ’s middags ook snel terug in het centrum van de stad. Minder leuk maar goedkoper: bus 424A tegenover metrostation Avtovo.

www.peterhofmuseum.ru

Pavlovsk

Het is een understatement dat de Russische tsaren groot woonden. Toch blijkt dat niet helemaal waar wanneer je een dagje naar Pavlovsk gaat. Dit relatief kleine paleis voor de zoon van Catharina de Grote, Paul I, is gebouwd in 1777 en was het onderkomen van een groot gezin – Paul en zijn vrouw hadden tien kinderen waaronder de latere koningin van Nederland, grootvorstin Anna Pavlovna. Het paleis ligt in een groot park van bijna 600 hectare, dat zich uitstekend leent voor lange wandelingen en fietstochten. Het is trouwens sterk af te raden om in de stad zelf te fietsen - want levensgevaarlijk – dus neem gewoon hier een huurfiets en ontdek de kleine paviljoens in de verre hoekjes van het park. Of trakteer je zelf op een paardritje. In de zomer in Russische ogen misschien wat ordinair, maar ʼs winters een fantastische ervaring: je wordt gereden in een slee door het besneeuwde bos. Het Engelse landschapspark is na 200 jaar écht een bos geworden. Vergeet niet om naar Pavlovsk een zakje nootjes mee te nemen – voor de eekhoorntjes, die uit je hand eten.

Waar:Pavlovsk, paleis en park.
Hoe te bereiken:Met de trein - 30 minuten van het Vitebsk Station (het eerste treinstation in Rusland!). Let op zakkenrollers!

www.pavlovskmuseum.ru

Eten en drinken

Er zijn twee plekken in deze buitenbuurt van St.-Petersburg waar je uitstekend kunt lunchen of dineren. In Pavlovsk ligt restaurant Podvorje – een groot houten huis in de oude Russische stijl met uitstekende Russische cuisine en Russisch entertainment: volksdansen en volksliedjes. Filtrovskoje sjosse 16, Pavlovsk, www.podvorye.ru.

In Tsarskoje Selo, niet ver van Pavlovsk, bevindt zich De Oude Toren (Staraja Basjnja), het kleinste restaurant van St.-Petersburg met de grootste menukaart. Er zijn maar 16 zitplaatsen en het geheel heeft de stijl van een eetkamer uit het begin van de twintigste eeuw – met oude foto’s aan de muur, dikke tafelkleden, oude stoelen en een buffet. Het is wel aan te raden te reserveren, want behalve klein is het restaurant heel populair. Akademitsjeski prospekt 14, Poesjkin, + 7 812 466 66 98.

09.05.09

Museum van de geschiedenis van St.-Petersburg in de Peter en Paul Vesting

Musea van stadsgeschiedenis zijn meestal niet zo interessant, was altijd mijn indruk. Ze zijn leerzaam, maar vaak weinig boeiend. Die mening moest ik radicaal herzien toen ik het Museum van de geschiedenis van St.-Petersburg bezocht, in de commandantswoning van de Peter en Paul Vesting. Vrijwel elke toerist bezoekt de Peter en Paul Kathedraal in de vesting, waar alle Romanovs begraven liggen, maar zonder gids zeggen de gelijkvormige grafstenen in de kerk weinig. Trek daarom wat tijd uit en ga naar het museum aan de zijkant van de kathedraal. De expositie begint heel saai met stoffige maquettes van dorpen die ooit op plek stonden waar St.-Petersburg in 1703 werd gesticht. Maar alles verandert wanneer je op de eerste verdieping komt. Historische objecten vertellen het verhaal van de stad, zoals oude typemachines, of een stuk brandkastmuur van een Petersburgse bank. In elke zaal vind je een kostuum van het betreffende tijdperk. Menukaarten en goktafels, oude foto’s, een poppenhuis met een Petersburgs fin-de-siècle-interieur – de bezoeker duikt helemaal in de sfeer van de oude stad. Om volledig van dit museum te kunnen genieten zou beheersing van het Russisch ideaal zijn, maar een rondleider is ook voorhanden – het bezoek is hoe dan ook zeer de moeite waard.

www.spbmuseum.ru

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.