St.-Petersburg & Rusland

Tips van Hermitage medewerkers

Doen!

Tip 1

Steek een kaarsje aan bij een (staande!) Russisch-orthodoxe kerkdienst in de Sint-Nicolaaskerk of de Sint-Isaakskathedraal. Grote kans dat je tot tranen toe geroerd raakt.

Tip 2

Neem, als er nog sneeuw ligt (meestal wel tot begin april!), een slee en glijd door het tsarenpark van Pavlovsk. En bekijk natuurlijk ook even het paleis. Is het kunst of kitsch, want mooi of té mooi gerestaureerd? Daarna van de gigantisch hoge houten glijbaan bij restaurant Podvorje en daar lunchen of dineren, net als Poetin op zijn laatste verjaardag deed.

Pavlovsk, oelitsa Revolloetsii 20, Pavlovsk
www.pavlovskmuseum.ru

Tip 3

Ren, als de zon schijnt, door de honderden glinsterende fonteinen in Peterhof en ga op zoek naar de jaloersmakende schattige buitenhuisjes van de tsaren achterin het park – pal aan de Finse Golf, met adembenemend uitzicht op het water.

Peterhof (Petrodvorets), Razvodnaja oelitsa 2, Peterhof
www.peterhofmuseum.ru

Tip 4

Winkel!

Scoor goedkope maar leuke souvenirs achter de Verlosserskerk (of Bloedkerk) met zijn typische uivormige torens (en bekijk het gebouw meteen ook even!)

Kathedraal van de Opstanding van Christus / Onze Verlosser op het Bloed, Naberezjnaja kanala Gribojedova (metro Gostiny Dvor/Nevski prospect)

Voor duur merkshoppen (of kijken naar etalages en kopende Petersburgse nieuwe rijken) is er de Nevski prospekt:

Dom Knigi

In het oude gebouw van Singer aan de Nevski prospekt, tegenover de Kathedraal van Kazan, zit Dom Knigi (Дом Книги), het Huis van het Boek, de Scheltema of Donner van St.-Petersburg. Wie het in de Sovjettijd heeft gezien en daarna nooit meer, gelooft zijn ogen niet. Destijds kon je op aanvraag één van de honderd boeken inkijken, nu kun je zwelgen in het aanbod. Met (zo hoort het in een warenhuis) goede koffie en lekkere taart binnenshuis.

Nevski prospekt 28 (metro Gostiny Dvor/Nevski prospekt)

Gostiny Dvor

Gostiny Dvor (Гостиный Двор) is nog steeds prachtig, al was het maar vanwege zijn immense formaat. Een warenhuis, maar met een wat uitzonderlijke opbouw. Het is van oorsprong een verzamelplaats van winkeltjes, en dat zie je er ook nu nog in terug. Nu houdt het gebouw het midden tussen een warenhuis en een winkelcentrum. Nog steeds zijn er goede wodka, kaviaar en matrjosjka’s te koop.

Nevski prospekt 35 (metro Gostiny Dvor/Nevski prospekt)

Koeznetsjny Rynok

Geweldig is de Koeznetsjny Rynok (Кузнечный Рынок), een overdekte markt van etenswaar. Prachtige assortimenten groente, fruit, honing, bessen en paddenstoelen. Allemaal van even sublieme kwaliteit. En dan te bedenken dat het al net zo geweldig was begin jaren negentig, toen in winkels nog vrijwel niets te krijgen was.

Koeznetsjny pereulok 3 (metro Vladimirskaja/Dostojevskaja)

Tip 5

Vaar met mooi weer over de Petersburgse grachten, om de overeenkomsten en verschillen te zien met die van Amsterdam.

Diverse rederijen in de Mojka, Fontanka en Neva.

Tip 6

Neem een rondleiding in het Mariinski Theater. Loop door de kostuumdepots en kijk rond in het atelier op de gigantische zolder.

Teatralnaja plosjtsjad 1 / Dekabristov oelitsa 37 (metro Sennaja Plosjtsjad/Sadovaja)
www.mariinsky.ru

Tip 7

Ga kijken als voetbalclub Zenit thuis speelt! Sinds Gazprom er miljoenen in steekt, is het een topclub. Ook met dank aan Dick Advocaat. Kampioen geworden, UEFA Cup gewonnen. Het helpt dat ze zijn verhuisd van het veel te grote Kirov Stadion naar het knussere Petrovski Stadion. Ook al verhuizen de sterspelers nu naar grote clubs, Zenit-uit blijft altijd lastig.

Petrovski Stadion, Petrovski ostrov d. 2 (metro Sportivnaja)
www.fc-zenit.ru

Tip 8

Check voor actuele tips steeds Swetlana’s Sint-Petersblog >>

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.