St.-Petersburg & Rusland

Tips van Hermitage medewerkers

Eten en drinken

Tip 1

Drink en eet (teveel) wodka en blini's in café De Idioot, waarvan de bric-a-brac-inrichting en het menu (Russisch en vegetarisch) zijn geïnspireerd op de Petersburgse schrijver Fjodor Dostojevski. Altijd gedoe met pin- en/of creditcardbetalingen omdat apparaatje het weer niet doet, dus zorg ook voor cash (of maak ruzie met manager na al die wodka: dan doet het apparaat het gek genoeg opeens wel).

Naberezjnaja reki Mojki 82 (metro Sennaja Plosjtjsad/Sadovaja)

Tip 2

Drink een (duur) drankje in de bar van Grand Hotel Europe: een beroemde entourage met de inrichting geheel in Russische art nouveau (laat op de avond ook hedendaagse Russische art nouveau: dames van lichte zeden).

Hoek Nevski prospekt en Michajlovskaja oelitsa 1/7 (metro Gostiny Dvor/Nevski prospect)
www.grandhoteleurope.com

Tip 3

Betreed het Kempinski Hotel voor lunch in restaurant Belle Vue, met – de naam zegt het al – een schitterend uitzicht. Niet goedkoop, maar zowel buiten als binnen is het hier zeer aangenaam.

Naberezjnaja reki Mojki 22 (metro Gostiny Dvor/Nevski prospect)
www.kempinski-st-petersburg.com

Tip 4

Voor de smallere beurs: dineer in restaurant Restoran (in cyrillisch schrift ziet dat eruit als ‘pectopah’), een hip maar ook echt mooi restaurant met prachtig geschuurd houtwerk.

Tamozjenny pereulok 2 (metro Vasiljeostrovskaja, kwartier lopen)
www.restoran.ru

Tip 5

Restaurant Krokodil is een leuke, eetcafé-achtige gelegenheid met een stijlvol interieur (mooie krokodillenlampen). De keuken is Russisch en Europees, met goede Italiaanse gerechten voor een redelijke prijs.

Galernaja oelitsa 18 (metro Sennaja Plosjtjsad/Sadovaja, kwartier lopen)

Tip 6

Restaurant Backstage, van en achter het Mariinski-theater, is ideaal voor souper na een voorstelling. Wel reserveren, want populair onder ‘theaterdieren’. Tevens de huiskamer van dirigent Valegy Gergiev.

Backstage, Teatralnaja plosjtsjad 18/10 (metro Sennaja Plosjtjsad/Sadovaja, tien minuten lopen)
www.mariinsky.ru/en/backstage

Tip 7

Vostotsjny Oegolok (Восточный Уголок, Het Oosterse Hoekje) is een geweldig restaurant met zowel Kaukasische, Centraal-Aziatische als Oost- en Zuidoost-Aziatische gerechten. In het aantal te kiezen gerechten en de hoeveelheden op je bord doet het denken aan de Chinese restaurants hier in Amsterdam. Gelukkig is het eten beter. De sfeer is vrij en lawaaiig en het zit altijd behoorlijk vol. Je moet ertegen kunnen dat de televisie hard aanstaat (zoals in de meeste Russische restaurants). Zeer betaalbaar.

Gorochovaja oelitsa 52, aan de Fontanka (het makkelijkst met een taxi te bereiken, maar wil je met de metro, dan halte Sennaja Plosjtjsad/Sadovaja)

Tip 8

Tinkoff (Тинькофф) is een bar behorend bij een brouwerij. Licht-industriële vormgeving, met brouwketels. Het meeste eten is lekker, soms tref je merkwaardige maar niet onsmakelijke dingen (berucht is de worst van één meter lang). In het duurdere maar niet exorbitante segment. Vooral op vrijdag stampvol met jonge en hippe mensen.

Kazanskaja oelitsa 7 (achter de Kazan Kathedraal. Metro halte Gostiny Dvor/Nevski Prospekt).

Tip 9

Park Giuseppe (Парк Джусеппе) is een Italiaans getint restaurant achter de Bloedkerk, waar Gribojedov-kanaal en Mojka bij elkaar komen. Mooi gelegen, met een mooi semi-open (doorzichtig zeildoektent) terras. We zijn in Rusland, dus ook in dit gecultiveerde restaurant een blatende televisie, maar er zijn ook veel plaatsen waar je daar geen last van hebt. Duurder dan Tinkoff, net iets duurder dan de meeste Nederlandse restaurants.

Kanal Gribojedova 2B (Metro halte Gostiny dvor/Nevski Prospekt en dan nog een eindje lopen)

Tip 10

Tbilisi (Тбилиси): wat hier voor soort keuken is, behoeft geen nadere uitleg. Stamt nog van vóór de perestrojka; dat het nog bestaat zegt al veel. In de Sovjettijd en de eerste jaren daarna was Tbilisi een van de weinige tenten die fatsoenlijk eten serveerde. Heerlijk zelfs, en voor een buitengewoon lage prijs. Het stevige interieur is nog dat van toen het werd geopend. Dat kun je als een pre zien of juist niet.

Sytninskaja oelitsa 10, net achter de Peter en Paul Vesting (metrohalte Gorkovskaja)

Tip 11

Voor de liefhebbers van het megalomane Rusland van Brezjnev: het Pribaltiiskaja (Прибалтийская) Hotel aan de Finse Golf heeft drie restaurants, waarvan één met zo’n 1000 plaatsen. Vroeger waren er daarvan altijd zo’n 10 bezet. Steevast speelde een Casio-gestuurd bandje een soort Russische volksmuziek. Hopelijk bestaat dit nog. Het hotel is in al zijn kolossaalheid in elk geval de moeite waard.

Oelitsa Korablestroitelej 14 (metro Primorskaja en dan een kwartier lopen. Ook dat is een excursie naar vroeger tijden. En ’s zomers nog niet eens deprimerend ook)

Tip 12

Schuin tegenover de Kathedraal van Kazan, in een van de weinige moderne gebouwen in het centrum van Petersburg, boven de boetiekgalerij Vanity: La Terrazza. Hippe naam, niet zo hippe inrichting, doet denken aan La Place van V&D. Maar (zoals de naam al suggereert) het gaat ook om het prachtige en prettige loungeterras. Schitterend uitzicht op de kathedraal. Bestel een absint en je krijgt een geweldig theaterstukje. Natuurlijk niet goedkoop, toch ook niet schrikbarend duur. En even natuurlijk: voor slechts een klein deel van het jaar.

Kazanskaja oelitsa 3 (metro Gostiny Dvor/Nevski Prospekt)

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.