ABN AMRO Kunstprijs 2017
Juryrapport

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Saskia Noor van Imhoff (Mission, Canada, 1982) voor een kunstenaar die op eigenzinnige manier haar omgeving onderzoekt en daarbij onverwachte verbanden legt. In haar ruimtelijke installaties speelt het proces van ordenen, tentoonstellen en archiveren van kunst een centrale rol. Van Imhoff snijdt alles door elkaar: schilderkunst, beeldhouwkunst, design, poëzie en architectuur. Ze benadert objecten als een archeoloog, ordent met de zorgvuldigheid van een archivaris en combineert, los van een bestaande hiërarchie, met een open, bijna filosofische blik. Daarmee is Saskia Noor van Imhoff een exponent van deze tijd, waarin, mede onder invloed van het internet, alles met elkaar is verbonden en naast elkaar kan bestaan.

Door de omgeving in haar werk op te nemen en aan te passen vertelt Van Imhoff steeds nieuwe verhalen. Daarbij verleidt ze de toeschouwer tot een onorthodoxe manier van kijken en denken. Zo bracht ze de geschiedenis van kunstcentrum De Appel tot leven door ‒ via architectonische ingrepen ‒ overblijfselen uit het verleden van De Appel te tonen in een soort sprookjesachtige, archeologische setting, liet ze haar werk opslaan in het depot van het Stedelijk Museum om de daar gehanteerde classificatie toe te passen in nieuw werk en stelde ze de kwestie van het auteurschap aan de orde door werken van bekende kunstenaars op te nemen in haar eigen installaties. Van Imhoff maakt het onzichtbare zichtbaar en zet daarbij de ruimte en context waarin ze exposeert volledig naar haar hand. Je zou kunnen zeggen dat die context uiteindelijk haar echte materiaal is.

De jury bewondert Van Imhoffs werk vanwege het gelaagde, originele en speelse karakter ervan. Door beelden te reproduceren en te manipuleren, bestaande situaties opnieuw te ordenen én slim in te grijpen in de architectuur stuurt ze de blik van de toeschouwer. Bovendien zijn haar locatie-specifieke installaties waarin bijvoorbeeld luchtbevochtigers en klimaatsystemen zijn verwerkt, een impliciet commentaar op het gedrag van de mens en onze neiging tot rubriceren en bewaren. Verder valt haar werk op door een subtiel gevoel voor materiaal en compositie, dat ze in elk nieuw werk weet te versterken. Het werk van Van Imhoff is geënt op een klassieke vormentaal, refereert aan kunsthistorische kaders en verwijst naar de omgeving, maar biedt misschien vooral een blik in het hoofd van de kunstenaar als een geformaliseerde kleine Wunderkammer.

De ABN AMRO Kunstprijs richt zich op het stimuleren van talent in Nederland. De kwaliteit en de eigenheid van het werk zijn leidende criteria. Met Saskia Noor van Imhoff is gekozen voor een kunstenaar met een jonge, maar volkomen eigen en intuïtieve beeldtaal. Haar zorgvuldige onderzoek resulteert in poëtische en visueel aantrekkelijke installaties, waarvan de toeschouwer de logica kan ontrafelen, maar die tegelijkertijd onnavolgbaar zijn. Juist op het snijvlak van logica en raadsel wordt de spanning opgevoerd. De kunstenaar overtuigde in belangrijke tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten, maar is nog relatief onbekend bij een breed Nederlands publiek. De jury is verheugd Saskia Noor van Imhoff de ABN AMRO Kunstprijs 2017 toe te kennen.

Saskia Noor van Imhoff
Installatiefoto #+23.00, Stedelijk Museum Amsterdam, 2016
c-print, houten vloer, luchtbevochtiger
Courtesy the artist and Galerie Fons Welters
Foto: Gert Jan van Rooij

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.