Juryrapport ABN AMRO Kunstprijs 2015

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Melvin Moti (Rotterdam, 1977) voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoord zijn eigen weg gaat en thema's aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. In Moti’s films, objecten, installaties en publicaties besteedt de kunstenaar veel aandacht aan de documentatie en onderzoek van zijn onderwerpen. Deze diepgravende activiteit levert opvallend uitgekristalliseerde kunstwerken op.

Belangrijke thema’s in Moti’s werk zijn tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen. Zo hadden eerdere werken een uit de herinnering opgebouwde rondleiding door de leeggeruimde zalen van de Hermitage tot onderwerp (No Show, 2004), de menselijke capaciteit om vanuit totale duisternis beelden op het netvlies te laten verschijnen (The Prisoner’s Cinema, 2008) en het zichtbaar maken van het onzichtbare - in dit geval de vierde dimensie (The Eightfold Dot, 2013). Doordat de vragen die Moti in zijn werk stelt universeel zijn - Hoe werken licht en perceptie? Hoe werkt de menselijke verbeeldingskracht? - hebben zijn onderwerpen een eeuwigheidswaarde en zingt het werk zich los van de tijd.

Werkend met een intensiteit en een traagheid die zeldzaam is, geeft Moti vorm aan historische gebeurtenissen en momenten die soms ‘vergeten’ of verdwenen zijn in obscuriteit. Bijzonder aan Moti’s werk is dat de toeschouwer zijn eigen tempo moet aanpassen om zich er volledig aan over te kunnen geven. De kijker wordt als het ware gevraagd om te ‘onthaasten’, hetgeen de jury in deze tijd van snelle beeldconsumptie zeer waardeert. Het werk van Moti stelt bovendien zijn eigen voorwaarden. Wie daar in meegaat, belandt in een visueel en inhoudelijk overrompelend rijke wereld, waarin schoonheid en reflectie hand in hand gaan.

De ABN AMRO Kunstprijs richt zich op het stimuleren van talent in Nederland. De kwaliteit en eigenheid van het werk zijn leidende criteria. Met Melvin Moti als winnaar van de prijs is gekozen voor een kunstenaar die internationaal furore maakt en wiens werk eigen en verrassend is. Moti is echter nog relatief onbekend bij een breed Nederlands publiek. Er is bijvoorbeeld nog geen overzichtstentoonstelling aan zijn rijk geschakeerde oeuvre gewijd. De jury ziet Moti als een van de meest eigenzinnige en talentvolle Nederlandse kunstenaars van zijn generatie en is verheugd om hem de ABN AMRO Kunstprijs 2015 toe te kennen.

De jury van de prijs bestond uit:
Maria Barnas, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar
Lorenzo Benedetti, curator en directeur De Appel arts center Amsterdam
Lex ter Braak, directeur Jan van Eyck academie Maastricht
Danila Cahen, curator kunst ABN AMRO kunstcollectie
Bart Rutten, Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam

Jan Schoonhoven, Reliëf R72-43, 1972, papier-maché, karton en muurverf, 106 x 106 cm. Collectie ABN AMRO
Johann Christian Erxleben Quedlinburg, Duitsland 1744 – Göttingen, Duitsland 1777, Buddhadienst, Afbeelding uit Ph.Fr. von Siebold, Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan, 1832, ingekleurde litho, 59 x 40 cm, collectie ABN AMRO

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.