Spectral Spectrum legt onconventionele verbanden

Bijzondere presentatie ABN AMRO Kunstprijswinnaar Melvin Moti in de Hermitage Amsterdam van 26 november t/m 6 maart 2016

In de Hermitage Amsterdam is van 26 november 2015 tot en met 6 maart 2016 Spectral Spectrum te zien, een presentatie van beeldend kunstenaar Melvin Moti. Hij is de winnaar van de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor talent in Nederland. Moti kreeg als onderdeel van de prijs de gelegenheid een jaar te werken aan een presentatie in de Hermitage Amsterdam. Het resultaat is een bijzondere tentoonstelling, waarbij hij aan de hand van werk van Jan Schoonhoven, Steven Aalders, Lidwien van de Ven, Sir Joshua Reynolds, Julius Henricus Quinkhardt, Philipp Franz Balthasar von Siebold en zijn eigen werken Miamalism (2008), A Century of Light (2010) en zijn nieuwe serie Secret Seals (2015), onconventionele verbanden legt. Moti wil de verbeeldingskracht van de kijker activeren, hem of haar attent maken op het ‘bewuste zijn’ en het vermogen tot waarnemen. Hij laat zien dat kijken niet alleen een vorm van afwachten is, maar een bewuste, actieve vorm van denken. Tussen kijken en begrijpen, tussen zien en inzien bestaat een fantastische ruimte, een ruimte van en voor het oog, van en voor de geest, waarin zowel de waarneming als het verstand voortdurend wordt uitgedaagd. De tentoonstelling kan beschouwd worden als één autonoom gebaar, als één installatie.

Jan Schoonhoven, Reliëf R72-43, 1972, papier-maché, karton en muurverf, 106 x 106 cm. Collectie ABN AMRO
Johann Christian Erxleben Quedlinburg, Duitsland 1744 – Göttingen, Duitsland 1777, Buddhadienst, Afbeelding uit Ph.Fr. von Siebold, Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan, 1832, ingekleurde litho, 59 x 40 cm, collectie ABN AMRO

In de tentoonstelling Spectral Spectrum onderzoekt Moti ideeën over waarneming, tijd, ruimte en bewustzijn. Uitgangspunt is het vroege werk van de in 2012 overleden kunstenaar JCJ Vanderheyden. Rondom Vanderheyden is mythevorming ontstaan. De kunstenaar, die onder andere bekend stond om zijn schilderijen van vliegtuigramen, stopte in 1964 naar verluidt vrijwel helemaal met schilderen. Hij begon te experimenteren met film, computergraphics, elektroakoestiek, maar ook met bewustzijnsexperimenten. De raadselachtigheid van deze experimenten heeft Moti altijd gefascineerd. Het sluit aan bij het huidige tijdsbeeld waarin het bewustzijn een populair onderzoeksgebied is in kunst en wetenschap. Wat voorheen exotische oosterse praktijken waren (yoga, meditatie), is nu mainstream geworden en zelfs gebruikelijk in het bedrijfsleven. Voor deze tentoonstelling baseert Moti zich op twee documenten uit het gesloten archief van JCJ Vanderheyden. Op een unieke manier verweeft hij denkbeelden van JCJ Vanderheyden met zowel zijn eigen werk als werk uit de ABN AMRO-collectie. Moti laat zien dat het enigmatische vroege werk van JCJ Vanderheyden onderwerpen aansnijdt die universeel, hedendaags en relevant zijn.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs heeft met Melvin Moti gekozen voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoorbaar zijn weg gaat en thema's aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. In het werk van Moti spelen thema’s als tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen een belangrijke rol. Voor het volledige juryrapport van de ABN AMRO Kunstprijs 2015, zie hermitage.nl/juryrapport.

Melvin Moti

Melvin Moti (Rotterdam 1977) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en vervolgde zijn opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (1999–2001). Recente solotentoonstellingen zijn onder andere The Vision Machine (EMPAC, Troy, N.Y.), MAM Project 021 (Mori Art Museum, Tokyo), One Thousand Points of Light (National Museums Scotland, Edinburgh), Eigengrau (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean, Luxemburg), The Art of Orientation (Staatsgalerie Stuttgart) en From Dust to Dust (Wiels, Brussel).

ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs werd in vier voorgaande edities uitgereikt aan een talentvolle internationale kunstenaar in Nederland: Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). De prijs is in 2015 voortgezet als een stimuleringsprijs voor (inter)nationaal talent in Nederland. De winnaar krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam met een bijgaande publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk van hem of haar aangekocht voor de ABN AMRO-kunstcollectie.

Jury ABN AMRO Kunstprijs

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2015 bestond uit Maria Barnas (schrijver, dichter en beeldend kunstenaar), Lorenzo Benedetti (curator en directeur de Appel arts center, Amsterdam), Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie, Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO-kunstcollectie) en Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam).

‘ABN AMRO Partner van de Toekomst’

ABN AMRO is sinds 2004 hoofdsponsor van de Hermitage Amsterdam en is trots op deze langdurige samenwerking, die tot doel heeft om kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. De ABN AMRO Kunstprijs 2015 sluit aan bij het programma ‘ABN AMRO Partner van de Toekomst’, waarbij de bank investeert in talentvolle mensen die iets willen bereiken binnen sport, ondernemerschap, educatie of kunst en cultuur. Met de Kunstprijs wil de bank talenten binnen de beeldende kunst de mogelijkheid geven zich verder te ontwikkelen en een podium bieden om een breed publiek te bereiken.

Hermitage Amsterdam

Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam: ‘We zijn zeer verheugd dat we de ABN AMRO Kunstprijs onderdak kunnen bieden en zo moderne kunst in ons gebouw kunnen tonen. Laureaat Melvin Moti is een uitgesproken talent met prachtig werk. Deze tentoonstelling verdiept onze samenwerking met ABN AMRO.’

Publicatie

Spectral Spectrum wordt begeleid door een publicatie met een voorwoord van Joop Wijn (lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO) en een introductie door Maria Barnas en Danila Cahen. De publicatie is vormgegeven door Irma Boom Office, Amsterdam.
(NL/EN, 84 pagina’s, 12 illustraties, €15, ISBN 978-90-816713-2-3)

Presentatie Kunstprijs Hoofdkantoor ABN AMRO

Tegelijkertijd met de presentatie in de Hermitage Amsterdam maakt Moti in de hal van het hoofdkantoor van ABN AMRO op de Zuidas een tweede presentatie. Hij exposeert hier werk uit de nooit eerder in Nederland vertoonde serie Cluster Illusion (2012), waar werk van is aangekocht als onderdeel van de ABN AMRO Kunstprijs. Zie abnamro.com/abnamrokunstprijs.

Melvin Moti, Miamalism, 2008, titelpagina Life Magazine, 40 x 50 cm
Sir Joshua Reynolds, Portrait of Mary Barnardiston, 1750, olie op doek, 73 × 62 cm. Eigendom Melvin Moti. Foto Gert-Jan van Rooij

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.