Lucia Ganieva’s Ermitazhniki

22 september tot en met 16 september 2011

Nikitina Ludmila Alekseevna, Vasilyeva Natalya Vasilyevna en Metelicha Inna Igorevna. Foto's: Lucia Ganieva

Deze vrouwen werken in een museum. Het belangrijkste museum van Rusland. Miljoenen ogen glijden over de gezichten van deze suppoosten. Zonder hen werkelijk te zien. ’s Morgens nemen zij hun plaats in, wanneer de zalen nog leeg zijn. De hele dag houden ze toezicht. ’s Avonds, wanneer het museum zich in stilte hult, vertrekken ze weer. Zelden worden ze overgeplaatst naar een andere zaal. Ze kunnen zich slechts aanpassen aan de omstandigheden waarin ze terechtgekomen zijn.

Lucia Ganieva kiest bewust voor een bijzondere invalshoek. Vermoedelijk is zij de eerste fotograaf die haar inspiratie vindt in de mensen die in het gebouw ‘wonen’. Heel soms kunnen de suppoosten zelf bepalen in welke zaal ze werken. En dan ontstaat er harmonie met hun omgeving. Dan zijn ze trots op zichzelf. En op hun werkplek. Voor de fotosessie kiezen ze kleren zo uit, dat hun uiterlijk past bij wat ze mooi vinden: impressionisten, Murillo... Kortom, de kunstenaars met wie zij de hele dag in het museum doorbrengen.

De suppoosten zwijgen, maar toch zijn hun gezichten en ogen uitermate expressief. Van het persoonlijke, hun gebaren, de levenssporen in hun handen, heeft de fotograaf bewust afgezien. Het gaat om hun relatie met de bezoekers en de kunst.

In Lucia Ganieva’s foto’s worden de vrouwen gepresenteerd als nonnen die hun vorige leven hebben achtergelaten, samen met alle verschillen in klasse en opleiding. Ze worden allemaal museumbewoner. De titel Ermitazhniki verwijst naar een uniek fenomeen: de Hermitage als verblijfplaats, maar evenzeer als roeping. Het woord doet leven en werk samenkomen in de Hermitage.

Lucia Ganieva is in Rusland geboren, en woont sinds 1993 in Nederland. In maart 2007 studeerde zij cum laude af aan de Foto Academie in Amsterdam.

Sinds 2006 exposeert zij regelmatig in binnen- en buitenland. Ze ontving voor haar werk meerdere vooraanstaande prijzen en nominaties.

www.luciaganieva.com

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.