Berlijnse Dessertservies

Datering
1770–72

Producent
Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin, Duitsland

Modelmeester
Friedrich Elias Meyer en Wilhelm Christian Meyer

Schilder
Johann Balthasar Bornemann

Materiaal
Porselein, polychrome beschildering boven glazuur, verguld

Type
Dessertservies

Oorspronkelijk aantal
onbekend

Nu in bezit Hermitage
478 stuks

Geschiedenis
In 1772 geschonken door koning Frederik II de Grote van Pruisen aan Catharina de Grote. Het concept van de tafel versiering, de verheerlijking van haar politiek, kwam van de koning zelf. Het servies diende als voorbeeld voor de ordeserviezen die Catharina bestelde bij Gardner in Moskou, waaronder het Sint-Jorisservies.

Iconografie
Het servies eert Ruslands zege op de Turken in 1768, teken van acceptatie in Europa van de Russische politieke macht. Centraal decoratiethema is Catharina op haar troon onder een baldakijn. Om haar heen allegorische personificaties van de deugden van haar regering en vertegenwoordigers van de volkeren en standen van Rusland, knielend voor haar. Langs de zijkanten mannen in nationale kostuums en vrouwen die ‘de zeven vrije kunsten’ belichamen: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, dichtkunst, muziek, sterrenkunde, rekenkunde. Een groep in de boeien geslagen Turken. Beschildering onder meer naar Philips Wouwerman en David Teniers.

In de tentoonstelling
8 mannelijke figuren in nationale klederdracht van Russische volken, 7 vrouwelijke figuren: de ‘zeven vrije kunsten’ muziek, poëzie, sterrenkunde, beeldhouwkunst, architectuur, schilderkunst en rekenkunde, 4 trofeegroepen, 2 soepterrines, 2 onderschotels voor soepterrines, 4 ovale manden, kleine ovale mand, 2 ronde manden, 6 ronde presenteerschalen, 6 bladvormige dienschalen, 24 platte borden, 24 roombekers , 8 bloemenvaasjes, beeld van Catharina II.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.