Zeldzame bruiklenen Koninklijk Huis in Hermitage Amsterdam

Kort voor de opening van de tentoonstelling Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage zijn door de Zilverbewaarder van Zijne Majesteit de Koning twintig handbeschilderde borden opgesteld in de Regentessenkamer in de Hermitage Amsterdam. Deze zeldzame bruiklenen komen uit de eigen collectie van het Koninklijk Huis. Ze behoren tot het Russische servies van grootvorstin Anna Paulowna. Deze ontving het servies van haar broer tsaar Alexander I voor haar bruiloft met prins Willem (later koning Willem II). Zij nam het servies als bruidsschat mee naar Nederland, waar het nog steeds in bezit is van de koninklijke familie. Het wordt door koning Willem-Alexander en koningin Máxima gebruikt bij officiële staatsdiners.

Naast de handbeschilderde borden bestond het servies uit soepterrines, vele schalen van verschillend formaat en 288 platte en 120 diepe borden. Het servies is vormgegeven in Russische empirestijl, met rijke decoraties. Elk bord bevat een ander tafereel, onder meer spelende kinderen, putti en beelden uit St.-Petersburg en omgeving die Anna zouden herinneren aan haar geboorteland.

Geproduceerd door: Keizerlijke Porseleinmanufactuur, St.-Petersburg, 1816. Latere aanvullingen:, Manufacture royale de porcelaine de Sèvres, Parijs. Beschilderingen door F. Faber, Brussel.
Materiaal: porselein

Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage
6 september – 1 maart 2015

Acht pronkserviezen, afkomstig van toonaangevende fabrieken als Meissen, Wedgwood, Sèvres en Gardner, speelden een glansrol in de spectaculaire bal- en banketcultuur waar de Russische tsaren om bekend stonden. Maar liefst 1.034 serviesonderdelen en tafeldecoraties, opgesteld op authentiek gedekte tafels, tonen de betoverende grandeur van de diners en feesten in het Winterpaleis in St.-Petersburg. In deze jubileumtentoonstelling van de Hermitage Amsterdam wanen bezoekers zich te gast, alsof ze in bezit zijn van een keizerlijke uitnodiging, de trappen van het Winterpaleis bestijgen, de etiquetteregels leren, zich opmaken voor het officiële bezoek. Vervolgens maken zij hun entree in de grote zaal waar de serviezen feestelijk staan opgesteld...

Fotografie Evert Elzinga

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.